Без питка в Новогодишната нощ празникът не е празник. Затова ако още не сте се замесили тестото ви предлагаме уникална рецепта.

ПРОДУКТИ:

- 320 мл прясно мляко (хладко, леко топло)
- 1 кубче жива мая или 14 гр суха мая (2 пакетчета)
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица сол
- 5 супени лъжици кисело мляко (със стайна температура)
- 5 супени лъжици олио
- 3 яйца
- 800-900 гр брашно

ЗА НАМАЗВАНЕ НА СУРОВАТА ПИТКА:
- 1 жълтък + няколко капки прясно мляко + няколко капки олио.
- Семена за поръсване на питката (по желание): сусам, слънчоглед, мак, тиквеника семки, ленено семе…
- Тестото за декорация, от равни части брашно и сол с мъничко вода

ЗА НАМАЗВАНЕ НА ИЗПЕЧЕНАТА ПИТКА:

- разтопено масло

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Смесете млякото с маята, захарта и 2 лъжици брашно. Оставете да шупне, след това към нея добавете останалите продукти и брашно, докато се заформи тесто. Преместете тестото в тава или на голяма плоскост и започнете да месите, като постепенно добавяте по малко брашно (така няма да ви остава излишно брашно, което да хвърляте). Трябва да се меси продължително време, да се бие и да не се прекалява с брашното, за да не става сбито тестото.

2. Когато е готово се слага в намазнена торба и се завързва. Торбата трябва да бъде голяма, защото тестото утроява обема си. Оставя се за 90 минути в топло помещение.

3. Разделете на 4 топки (с различна големина). Взима се най-голямата и се разделя на 5 равни части. Всяка част се разточва на кръгла кора, намазва се с олио и върху нея се нареждат другите кори. Най-горната кора не се маже! Диаметърът на корите трябва да е по-малък от тавата (формата), в която ще се пече. Аз ползвам тавичка с диаметър 28 см. Разточете леко получената купчинка и сложете в тавата.

4. Разрежете на 8 триъгълника, но не до край (вижте снимките), всеки триъгълник срежете по средата, прекарайте върха през дупката и обърнете назад. Ще пусна видео да видите как става.

5. Повторете същата процедура, но вече с отделни триъгълници, които трябва да наредите между тези в тавата.

6. Третата топка оставете цяла. Намажете с с сместта за мазане и наръсете семена. Сложете я в центъра на тавичката.

7. Намажете и останалата питка със сместа от жълтък, мляко и олио. Наръсете семена.

8. Сложете декорацията от бяло тесто, чак когато питката е почти готова, за да не потъмнява.

9. След изпичане намажете с разтопено масло и оставете върху скара да се охлади.

Източник - Бутикът на Кристина