Съчетаването на леща със синьо сирене и броколи може да изглежда малко нетрадиционно, но всъщност е толкова сполучливо, че заслужава да му дадете шанс. Тези на пръв поглед твърде разнородни съставки се допълват и обогатяват взаимно и се получава действително забележителен вкус, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
1 ч. ч. леща
3 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
300 гр. броколи
2 с. л. зехтин или олио
1 глава лук, нарязана на полумесеци
1 ч. ч. домати от консерва
1 ч. л. сушен босилек
200 гр. синьо сирене
 сол на вкус
 прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне
1.
Лещата се измива и се залива със зеленчуковия бульон. Вари се около 20 мин. Прецежда се, като се запазва около ½ ч.ч. от течността, и отново се връща на огъня. Отгоре се слагат розичките броколи, покрива се с капак и отново се слага да ври на умерен огън 5 мин. Внимава се да не изври течността и да не загори.

2. В загрятата мазнина се слага да се запържи лукът до златисто. Прибавят се доматите, риганът, босилекът, сол и пипер на вкус. Разбъркват се на умерен огън 5-7 мин., докато се сгъсти.

3. Доматеният сос се прибавя към лещата. Ако е необходимо, се подправя допълнително на вкус. Всичко се сипва в съд за печене, поръсва се с настърганото сирене и се запича, докато сиренето се разтопи.

Вариации

· Прибавяте към лука малко нарязан бекон.

· Запечете с пушен кашкавал вместо със синьо сирене.