Уникално, много здравословно и приказно вкусно! Опитайте тази леща с броколи и синьо сирене
Тези на пръв поглед твърде разнородни съставки се допълват идеално
1 ч. ч. леща
3 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
300 гр. броколи
2 с. л. зехтин или олио
1 глава лук, нарязана на полумесеци
1 ч. ч. домати от консерва
1 ч. л. сушен босилек
200 гр. синьо сирене
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне
1. Лещата се измива и се залива със зеленчуковия бульон. Вари се около 20 мин. Прецежда се, като се запазва около ½ ч.ч. от течността, и отново се връща на огъня. Отгоре се слагат розичките броколи, покрива се с капак и отново се слага да ври на умерен огън 5 мин. Внимава се да не изври течността и да не загори.
2. В загрятата мазнина се слага да се запържи лукът до златисто. Прибавят се доматите, риганът, босилекът, сол и пипер на вкус. Разбъркват се на умерен огън 5-7 мин., докато се сгъсти.
3. Доматеният сос се прибавя към лещата. Ако е необходимо, се подправя допълнително на вкус. Всичко се сипва в съд за печене, поръсва се с настърганото сирене и се запича, докато сиренето се разтопи.
Вариации
· Прибавяте към лука малко нарязан бекон.
· Запечете с пушен кашкавал вместо със синьо сирене.
Последвайте ни
0 Коментара: