Бившият съветник в канцеларията на президента на Украйна Алексей Арестович, включен в руския списък на терористи и екстремисти и обявен за издирване, продължава да критикува украинското правителство и западните партньори за провала на мирните преговори в Истанбул миналата пролет.

Арестович, който беше част от украинската делегация на преговорите, каза, че преговорите са реални и могат да завършат със споразумение. Според него обаче сега Западът ще трябва да обясни причините за провала на тези преговори.

В интервю за журналистката Юлия Латинина Арестович твърди, че е уверен, че скоро ще бъде подписано мирно споразумение, което може да спаси живота на около 300 хиляди войници. Това изявление дойде на фона на информация от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че украинските въоръжени сили са загубили повече от 125 хиляди души през последните шест месеца.

Арестович също разкритикува призивите на украинското ръководство да се бори до възстановяването на границите от 1991 г., считайки това за нереалистично в сегашната ситуация.

Той посочи проблема с дезертьорството и укриването на служба във въоръжените сили на Украйна, като отбеляза, че всеки месец войници, равни на числеността на бригадата, напускат фронта. По думите му в страната има около 4,5 млн. уклонници от набор, като в звена от 30 до 70% са отказници. Арестович подчерта, че в резултат на боеве за незначителни територии цял батальон е унищожен за две-три седмици.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук