Командващият въоръжените сили на Израел генерал Херци Халеви заяви, че ответен удар ще има - най-малкото заради мащаба на иранския бараж - с над 300 балистични и крилати ракети и бойни дронове.

Няма обаче информация от заседанието на военния кабинет към правителството, който се очакваше да реши дали и как би отвърнал Израел.

Иранският външен министър Хусейн Амирабдулахиан декларира, че Техеран не би искал по-нататъшна ескалация, но би отвърнал на свой ред на израелски ответен удар.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил на частна среща с министри от своята партия "Ликуд", че на иранската ракетна атака трябва да се отговори умно, предаде ДПА, като се позова на израелското радио "Кан".

Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция, както беше с Израел преди атаката късно вечерта в събота, е казал премиерът според източник на радиото.

Бенямин Нетаняху призова международната общност "да остане единна" пред "иранската агресия, която заплашва световния мир", след като нападението беше осуетено с подкрепата на няколко от съюзниците, включително Вашингтон.

"Международната общност трябва да остане единна, за да се противопостави на иранската агресия, която застрашава световния мир", заяви министър-председателят в изявление, публикувано от службите му в социалната мрежа "Екс".

Нетаняху приветства "подкрепата на САЩ, Великобритания, Франция и други страни за осуетяване на иранската атака".

Позовавайки се на друг източник - високопоставен служител, радио "Кан" съобщи, че Израел е обещал да информира САЩ, преди да предприеме контраатака, за да даде на американските войски в района време да се подготвят за евентуален ирански ответен удар.

БЛИЦ припомня, че в събота срещу неделя вечер Израел бе атакуван от над 300 ирански дрона, крилати ракети, балистични ракети, ракети земя - земя. Те бяха насочени към редица военни бази на еврейската държава. 

Въпреки огромния мащаб на операцията на Техеран, преминала под надслов "Спазено обещание", едва 1% от снарядите нанесоха поражения. Причината е, че почти всичко ме детронирано още във въздуха от Израел, САЩ и Йордания. 

БЛИЦ припомня, че израелските ВВС удариха сградата на генералното консулство на Иран в сирийската столица Дамаск на 1 април.

Според КСИР са убити седем офицери от корпуса, включително двама високопоставени генерални съветници: Мохамад Реза Захеди, командир на силите Кудс на КСИР в Сирия и Ливан, и неговият заместник, бригаден генерал Мохамад Хади Хаджи Рахими. Техеран заяви, че си запазва правото на отговор.

След атаката от Иран заявиха, че няма да продължат военни действия за момента, освен ако не бъдат предизвикани от нов ответен удар от еврейската държава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук