В специален доклад за "анализ на риска за гражданска защита“ правителството на ФРГ представя сценарий за възможна атака срещу страните от НАТО, съобщава германският вестник Bild.

Като силна и географски централна държава, Германия попада в "радара“ на потенциални противници, така че вероятна атака срещу територията на страната – и съответно срещу НАТО, се счита за "вероятен сценарий“.

Авторите на доклада представят само един сценарий за развитие на конфликт, който се състои от четири фази. Те обаче предупреждават, че той е само един от възможните. Германското правителство предлага този сценарий да се използва като основа за изграждане на концепция за гражданска защита.

Като първи етап в този възможен сценарий се предвиждат мащабни дезинформационни кампании на "противника“ в средствата за масова информация, както и извършването на кибератаки, както и саботажи срещу критична инфраструктура.

Втората фаза предвижда руски войски по Източния фланг на НАТО. В този етап Алиансът изпраща войски като сдържащ фактор. Появяват се първите бежанци, засилват се шпионажът и кибератаките. Следват първите нападения срещу германски градове – с химически оръжия например.

Третият етап разглежда руски удари срещу страни от НАТО – с конвенционални оръжия, но не само. Москва ще засили ядрената реторика. Спътниците в Космоса ще бъдат или заглушени, или унищожени.

В четвъртия етап от конфликта руските войски ще са в Германия и ще се водят боеве във въздуха, по суша и по море. Войната ще се разпростре в Космоса – за първи път в историята на човечеството.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук