ВСУ ще държат F-16 далеч от бойната зона поради мощната руска противовъздушна отбрана, пише Business Insider.

„Дания позволи на украинските бойци да използват изтребители F-16 (каквито украинските въоръжени сили все още нямат, както и пилоти, готови да управляват) за атаки на територията на Руската федерация.

Въпреки това, както казват военни анализатори пред Business Insider, това едва ли ще бъде реализирано, тъй като Западът и особено САЩ се страхуват да не разрушат репутацията на F-16.

„Защото колкото по-дълбоко навлизате в Русия и колкото повече се приближавате до границата, толкова по-опасно е за вас да летите и толкова по-вероятно е да загубите висококачествено оборудване и обучени пилоти, които не се заменят лесно“, каза Джордж Барос , анализатор в американския Център за изследване на войната.

„Украйна се очаква да получи първите си F-16 това лято. Джордж Барос, руски военен експерт в базирания в САЩ мозъчен тръст Институт за изследване на войната, каза, че „няма голям военен смисъл“ да се използват американски изтребители за „удари в Русия в този момент“.

Ключов аспект на това какви мисии може да изпълнява F-16 е какъв вид ракети и бомби носи самолетът. В момента Украйна не разполага с пълния набор от способности.

Украинските пилоти обаче биха могли да овладеят отбранителни действия най-бързо и това вероятно ще бъде най-ефективното нещо, което Украйна може да направи без по-голям брой самолети, казаха експертите.

Това също би подсилило способност, която беше силно обтегната от безмилостните руски атаки, и това е противовъздушната отбрана. Експертите казаха, че не очакват F-16 да направят огромна разлика във войната сами по себе си, особено без повече от тях. Но те казаха, че тези изтребители ще бъдат полезни за Украйна, като попълнят изгубените самолети, възпират руските самолети и действат като защита”, пише още изданието.