Дания, Норвегия, Холандия и Белгия обещават да изпратят 60 изтребителя F-16 в Украйна преди края на лятото. Подобно укрепване на украинските ВВС може значително да промени ситуацията на фронта, но самите изтребители не са достатъчни за победа във войната.

Полковникът от резерва на ВВС на САЩ Джефри Фишър взе отношение по темата в интервю за украинското издание LIGA Net.

Според пилота безусловните предимства на F-16 ще позволят на ВСУ да контролират украинското небе. Въпреки че най-вероятно това няма да се случи веднага, а с постепенно увеличаване на отделните зони на предимство във въздуха.

„Това не е оръжие-чудо, но самолетите ще повлияят значително на войната. Не говорим само за F-16. Украйна ще получи и Saab 340 AEW, които дават пълна картина на въздушния бой. Те значително ще подобрят възможностите на F-16 и това ще позволи правилното използване на технологичните предимства“, обяснява Фишър.

Пилотът обяснява, че когато F-16 навлязат в зона на бойните действия, те ще останат неоткриваеми за противника благодарение на самолетите за далечно радиолокационно наблюдение. Това дава на изтребителите предимството на изненадата и способността да нанасят удар първи.

„F-16 няма веднага да даде на ВСУ денонощно въздушно превъзходство над цяла Украйна. Но може да има зони на въздушно превъзходство, създадени от F-16“, добавя Фишър.

Според военния ограниченият брой F-16, получени от Украйна, е чисто политическо решение. В крайна сметка това е най-разпространеният изтребител в света и към 2023 г. 2145 такива самолета са били в експлоатация по целия свят.

„Например, на Украйна са обещани 60 самолета, за които трябва да бъдат обучени поне 120 пилота. Киев казва, че вече има 30 обучени пилоти. Като се има предвид, че на всеки осем месеца се пускат по 6-10 пилота, това е предизвикателство. Правителствени източници ми потвърдиха, че Съединените щати неохотно дават места за обучение на украински пилоти", казва още Фишър.