В източните покрайнини на Часов Яр се водят ожесточени боеве. Въоръжените сили на Украйна държат позициите си, въпреки че руснаците осъществяват постоянни щурмове, независимо от загубите.

Както заяви в интервю за украинския "Фокус“ Роман Погорели, военен анализатор и съосновател на проекта DeepState, най-голямото препятствие пред ВСУ е руската авиация. Поради липсата на противовъздушна отбрана, тя се чувства безнаказана в небето и обстрелва украинските позиции.

Според него руснаците се опитват да се закрепят на всяка крачка, къща след къща. Руското министерство на отбраната изпрати много жива сила и подкрепления в този район.

"Основният проблем сега не са снарядите, а липсата на системи за противовъздушна отбрана от западните партньори, надявам се, че ситуацията ще се промени в близко бъдеще, защото текат съответните процеси, защото всички виждат как врагът безнаказано хвърля авиационни бомби", обясни Погорели, пише "Фокус".

Той добави, че обстановката на Роботинско направление също е тежка за ВСУ. Руснаците продължават неистови "банзай атаки“, нахлувайки в населената зона, но не успява да се закрепят благодарение на мощната работа на украинските войници.

"По принцип руснаците се опитват да влязат от Новопрокоповка и западно от Южни, а също така се опитват да атакуват от Вербово, тяхната задача е да отрежат Роботинската дъга, но го правят неумело и глупаво“, добавя експертът.

Според него именно авиацията и "месните щурмове“ са основният проблем в тези участъци на фронта, докато ситуацията със снарядите е много по-добра.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук