Специалният трибунал за престъплението агресия срещу Украйна няма да допусне руското ръководство да остане безнаказано за военните си жестокости, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от украинската новинарска агенция Укринформ.

Кулеба каза това на конференция в Европейския парламент, посветена на отговорността на Русия за войната срещу Украйна.

Кулеба отбеляза, че една от основните причини, поради които агресията на Русия срещу Украйна продължава, е надеждата на руския президент Владимир Путин да се стигне до война на изтощение или до замразен конфликт, които да дадат възможност на Русия и ръководството ѝ да избягат от отговорност за престъпленията си.

"Вече видяхме колко бързо избухват войни. Живеем в реалност, в която по едно и също време се водят две горещи войни - в Украйна и в Израел. Ако позволим на Русия да избяга от отговорност за агресията си срещу Украйна, светът ще трябва да се справят с три, четири или пет войни едновременно.

Просто защото в света има твърде много сили, които смятат, че бруталната военна сила е най-добрият начин, по който могат да постигнат целите си. Ако те видят, че руската агресия, която донесе на Москва проблеми, санкции и изолация, в крайна сметка е довела до резултат, нищо няма да може да ги спре да повторят действията на Русия на други места по света", изтъкна украинският външен министър.

Дмитро Кулеба благодари на Европейския парламент и на членовете му за тяхната твърда и принципна позиция за необходимостта Русия да бъде наказана.

Външните министри на страните от НАТО в сряда (29 ноември) се срещат с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Брюксел, за да обсъдят ситуацията на бойното поле и западната подкрепа за Киев, предаде ДПА.

Ще бъдат коментирани и усилията на Украйна да съгласува структурата на отбраната и сигурността си с натовските стандарти.

"Сега трябва да започнем работа по конкретни стъпки, с които да помогнем на Украйна да стане наистина подготвена за присъединяване към НАТО", заяви латвийският външен министър Кришанис Каринш при пристигането си в централата на алианса в белгийската столица.

Това включва "може би въпроси със законодателството, въпроси, свързани с въоръжените сили, оперативни процедури, оборудване, методи на работа", поясни Каринш. "В момента няма нужда да се впускаме в дебати кога и как (Украйна ще се присъедини към НАТО), но трябва да предприемем практически мерки", допълни той

Външните министри за първи ще проведат своята дискусия в рамките на новосъздадения съвет НАТО-Украйна, чиято цел е подпомагането на сътрудничеството между алианса и Киев, докато бъдат покрити критериите за членство. Този формат беше създаден през юли на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, в която се включи и украинският държавен глава Володимир Зеленски. Оттогава имаше едно заседание на министрите на отбраната и няколко срещи на посланиците на страните членки. 

Ден преди срещата Кулеба заяви, че според него трябва да се създаде общо европейско отбранително пространство с координирана политика на отбранителните индустрии и че ще убеди колегите си от НАТО в това, допълва Укринформ.

Ръководителят на украинската дипломация оповести идеята си на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Брюксел, съобщава кореспондент на Укринформ.

Според Кулеба общото пространство трябва да включва не само страни членки на ЕС, но и държави които кандидатстват за евросъюза, както и техни съмишленици. "Споделих тези идеи открито с Жозеп Борел и ще продължа да ги обсъждам и утре в НАТО", каза Кулеба на вчерашния брифинг.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук