Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че във войната с Русия, Украйна е "надделяла като суверенна държава“. По думите му, изказани преди срещата на външните министри от Алианса в Брюксел, "това е голяма победа за Украйна“, предава официалният сайт на Северноатлантическия алианс.

Според Столтенберг, в резултат от военните действия, Русия е "по-слаба политически, икономически и военно“, отколкото преди интервенцията.

Той предупреди, че Москва се стреми да дестабилизира съюзническите демокрации чрез кибератаки и енергиен шантаж, както и използването на мигранти срещу Финландия.

"НАТО е солидарна с нашия съюзник Финландия“, подчерта генералният секретар след действията на Москва през последните седмици за улесняване на пристигането на мигранти на границата на Финландия с Русия и използване на "миграцията като инструмент за оказване на натиск върху съсед и съюзник в НАТО“, което доведе до затваряне на гранично-пропускателните пунктове.

Генералният секретар е категоричен, че НАТО ще препотвърди дългосрочната си подкрепа за Украйна по време на участието на външния министър на страната Дмитро Кулеба на Съвета НАТО-Украйна в сряда, пише "Фокус".

Министрите ще обсъдят и ситуацията в Западните Балкани. Столтенберг заяви, че НАТО обмисля по-постоянно увеличаване на броя на войските в региона, за да запази мира.

"Стабилността зависи от това, че всички страни избират диалога и дипломацията пред конфликта и хаоса“, добави той. Генералният секретар също така призова Турция и Унгария да завършат процеса на ратификация за членството на Швеция в НАТО възможно най-скоро, като каза, че "времето е дошло“.

Съюзниците също така ще коментират предизвикателствата, поставени от Китай. Генералният секретар приветства неотдавнашните дискусии между Китай и съюзниците, като подчерта, че "диалогът е важен“. "Китай не е противник, но действията на Пекин поставят предизвикателства пред нашата сигурност и ние трябва да работим заедно, за да отговорим“, отбеляза той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук