В Украйна има война и руският изтребител-бомбардировач Су-34, който може да изстрелва управляеми бомби, ще бъде обречен, ако в него се прицелят самолети F-16, въоръжени с ракети от клас AIM-120 AMRAAM. Това заяви военният експерт Петр Черник, цитиран от УНИАН.

"Важно е украинската държава заедно с F-16 да получи такива ракети въздух-въздух", сподели полковникът от запаса на Въоръжените сили на Украйна и военен експерт Петр Черник.

"Веднага щом Су-34 бъде набелязан, той ще бъде обречен на гибел, но определено не два или три F-16 могат да свалят няколко вражески Су-34...", сподели анализаторът.

Заслужава да се отбележи, че руски изтребител изстрелва въздушни бомби от разстояние от 40 до 70 километра, а обхватът на унищожаване на ракетите AIM-120 AMRAAM в някои модификации е 180 километра, уточнява "Фокус".

F-16 може да носи едновременно шест ракети от този тип.

"Време е Западът да осъзнае, че "ерата на мира в Европа свърши" и си струва бързо да развие собствен военно-промишлен комплекс" - това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за The Guardian.

Дмитро Кулеба, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ


Той отбеляза, че съюзниците на Украйна трябва да преминат от "изразяване на съчувствие към украинците и обещания за помощ при възстановяването, към предотвратяване на загубата на човешки живот и унищожаването на страната".

Той подчерта, че възстановяването на американската военна помощ, която републиканците задържаха с месеци, няма да е достатъчно, за да бъде победена Русия.

Според министъра Западът трябва да увеличи производството на оръжия, както направи Украйна. В същото време Кулеба подчерта, че Русия значително изпреварва Европа в темповете на развитие на военно-промишления комплекс (ВПК).

"Когато видя какво е постигнала Русия в развитието на ВПК през две години война и какво е постигнал Западът, мисля, че Западът трябва да осъзнае, че ерата на мира в Европа приключи", заяви ръководителят на украинското външно министерство.

Руската федерация е увеличила производството на просто оръжие и боеприпаси и това ще бъде достатъчно, за да се бори срещу Украйна поне още две години. Освен това Кремъл се бори да разшири способностите си и да разработи модерни оръжия, които биха могли да подобрят бойните характеристики на неговата армия.

На този фон европейските страни дори и с общи усилия не успяха да произведат 1 милион артилерийски боеприпаси за Украйна за една година. Те бяха планирани да бъдат предоставени още през март, но сега сроковете се изместиха чак до края на годината.