Китайският президент Си Дзинпин по-рано е обещал да не продава оръжие на Русия. Това заяви в четвъртък украинският му колега Володимир Зеленски. 

Зеленски припомни телефонния си разговор с китайския лидер Си Дзинпин, който се проведе през април 2023 г., съобщава "УНИАН", цитиран от "Нюз бг"

Президентът на Украйна заяви това по време на съвместна пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън в Италия в кулоарите на срещата на лидерите на Г-7, съобщава УНИАН.

"Той каза, че няма да продава никакви оръжия на Русия. Това е първото. Ще видим. Но той пое ангажимент. Второ, знаете много подробно каква е нашата Формула за мир. Тя е отворена за всички на базата на Хартата на ООН", подчерта Зеленски.

Украинският президент отбеляза, че Формулата за мир на Украйна се основава на принципите на териториалната цялост, суверенитета, ядрената безопасност и безопасността на храните.

"Ако Китай има алтернативен поглед върху това, тогава той може да подготви алтернативна формула за мир. Ако споделяме общи възгледи по този въпрос, както на глобално ниво с целия свят, според мен ако споделят същото път към мир, тогава ще намерим диалог", каза Зеленски.

В същото време Байдън заяви, че "Китай не доставя оръжия" на Русия, но създава възможност Русия да произвежда оръжия. По-специално това се отнася за технологиите, които позволяват това. Според него по този начин Китай помага на Русия.