САЩ засега няма да прехвърлят на Украйна допълнителни зенитно-ракетни системи Patriot. Това обяви американският министър на отбранта Лойд Остин на пресконференция след среща на Контактната група по отбраната на Украйна (Рамщайн-23), която се проведе в Брюксел, предава кореспондент на УНИАН.

Остин бе попитан дали САЩ ще изпратят допълнителна система Patriot в Украйна, като се има предвид, че Германия вече обяви доставка на една, а Италия обеща да изпрати SAMP/T.

Министърът на отбраната на САЩ отговори, че въпросът за противовъздушната отбрана е начело на дневния ред от дълго време. По думите му от месеци е подчертавал важността на предоставянето на Украйна на допълнителни способности за ПВО.

Той припомни, че Вашингтон вече е предал една Patriot на Украйна и че администрацията на президента Джо Байдън "прекарват много време в насърчаване на други страни да предоставят на Украйна допълнителни способности“.

"Не става въпрос само за Patriot, става въпрос за NASAMS, SAMP/T и набора от способности, от които Украйна се нуждае. И има нужда от прихващачи, които да допълват системите. Днес нямам съобщения за Patriot, но мога да ви кажа ви, че продължавам да работя върху това“, увери Остин.

"Ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че военните на Киев ще получат възможностите, от които се нуждаят“, допълни още той.

Съединените щати ще прехвърлят още една система за противовъздушна отбрана Patriot в помощ на украинските въоръжени сили, пише междувременно New York Times. Президентът на САЩ Джоузеф Байдън е решил да изпрати противоракетната система на украинците след консултации с редица официални лица.

В същото време говорителят на американската администрация Джон Кърби нито потвърди, нито отрече информацията за изпращането на системата Patriot в Украйна. В момента ракетната система, за която става дума, се намира в Полша. 

Германия изрева на умряло, приключи с пратките към Киев на това ключово оръжие

Полша и Германия също се страхуваха да дадат своите системи за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна

Полша и Германия се страхуваха да предадат своите системи за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна, тъй като това можеше да „намали сигурността“ на самите европейски страни.

По този начин Варшава се противопостави на прехвърлянето на американските "Патриоти", разположени в Полша, в Украйна.

Радио ZET попита ръководителя на полското Бюро за национална сигурност Яцек Сивера дали трябва да се извърши подобно прехвърляне.

„Не, определено не. Преместването на цялата батерия на Patriot е много опасно. Сигурността на Полша намалява“, отговори Сивера и добави, че подобни медийни информации „предизвикват тревога“.

Той каза още, че е поискал среща по тази тема с американския си колега.

Германия също няма да може да прехвърля повече установки Patriot в Украйна, каза германският министър на отбраната Борис Писториус.

„Ще прехвърлим третата система Patriot в Украйна. Така Германия предоставя общо три системи за Украйна... Това е една четвърт от нашите собствени резерви от такива системи, вече не е възможно да прехвърляме повече. Останалите сигурно могат да дадат по една”, каза министърът в Брюксел.

Зеленски: Украйна се нуждае от поне още 7 системи Patriot

Украинският президент Владимир Зеленски каза на Берлинската конференция за възстановяването на Украйна по-рано тази седмица, че страната му се нуждае от поне седем системи за противовъздушна отбрана Patriot, за да отблъсне ефективно руските атаки.

Според него „ПВО е отговорът на всички предизвикателства“.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че през следващите седмици и месеци Германия ще достави на Украйна трета система Patriot, както и системата IRIS-T SLM, зенитни оръдия Gepard, както и ракетни и артилерийски боеприпаси.

Шолц призова присъстващите на конференцията да помогнат на Германия в инициативата за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна "по всякакъв възможен начин".