Американската армия има стотици ракети M39 ATACMS в арсенала си, които са с изтекъл или почти изтекъл срок на годност. В последните седмици администрацията на президента Джо Байдън тихомълком изпрати в Украйна неуточнен брой от остарелите ракети, вероятно след извършване на инспекция на техните двигатели. Това съобщава Forbes („Форбс“).

В понеделник сутринта украинската армия изстреля с помощта на системата HIMARS ракети M39 при обстрела на Бердянск. Ракетите са преминали покрай руската ПВО и са взривили няколко руски военни хеликоптера.

Според руски военни анализатори, това е огромна загуба и „един от най-сериозните удари от началото на войната“.

Ракетите М39 могат да унищожат цели подразделения с военни хеликоптери, но не могат да унищожат най-добрите бронирани бойни машини. Освен ако няма директен удар, никой от разпръскващите се снаряди не е достатъчно силен, за да причини сериозни щети на танк.

Администрацията на Байдън подчерта, че САЩ ще снабди Украйна с ATACMS „без да рискува нашата бойна готовност“. Изглежда това означава, че ракети с изтекъл или близък до изтичане срок на годност M39 се смятат за подходящи за изпращане. Както и старите M48 s 225-килограмова единична бойна глава.

Новите ракети M57 остават на въоръжение в американската армия, посочва Forbes.

Превод и редакция: БЛИЦ 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук