„Израел държи да дава хуманитарни помощи на мирното население. Въпреки това „Хамас” и неговите активисти си позволяват да ги взимат и да ги продават на безумно висока цена в Ивицата Газа”. Това разкри в ефира на NOVA бившият посланик на Израел у нас, генералът от резерва Шаул Камиса Раз.

Южният палестински град Рафа преживя най-тежката си нощ от началото на израелската операция в района. Сринати бяха джамия и жилищни сгради. За едно денонощие, по данни на здравните власти, в Газа са загинали 97 души, а ранените са 130.

Това се случва въпреки призивите на САЩ и ЕС Тел Авив да не започва военна операция там. В момента в Рафа има близо милион и половина палестинци. В същото време 130 израелски граждани продължават да бъдат в плен на „Хамас”. 

Според о.з. генерал Раз целите на Израел са две. Първата е да си върне всички заложници, а втората – да унищожи окончателно инфраструктурата на „Хамас” и всичките ѝ военни способности. Разказва още, че Иран поддържа финансово и „Хамас”, и „Хизбула”, доставяйки им оръжия. По думите му светът се опитва да упражни натиск върху Израел чрез различни държави.

„Нямаме намерение да прекратяваме военните действия, без да постигнем двете си стратегически цели”, допълни дипломатът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук