На фронта продължават позиционните битки при Купянск и Кременная, близо до Бахмут в района на Клещеевка, на север и югозапад от Авдеевка и недалеч от Вербово. 

Въоръжените сили на Украйна възпират настъпленията на руските войски в района на Работино и край Криник, пише "Фокус", позовавайки се на последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Руските и украинските сили наскоро са постигнали успехи западно от Кременная по време на позиционните битки по линията Купянск - Сватово - Кременная на 23 февруари. 

Геолокационни кадри, публикувани на 22 февруари, показват, че украинските въоръжени сили наскоро са си възвърнали позиции източно от Ямполовка (западно от Кременная). Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 23 февруари, показват, че руските сили също са постигнали успехи близо до Терни (западно от Кременная).

Позиционните битки продължиха северозападно от Купянск близо до Синковка и западно от Кременная близо до Терни и Ямполивка.

Ръководителят на пресслужбата на Оперативно-стратегическата групировка войски "Хортица" Иля Евлаш, е заявил, че руските войски близо до Терни обикновено попълват атакуващия батальон с новобранци от отрядите "Шторм-Z" и "Шторм-V" след два или три дни нападение. 

Той е добавил, че при щурмовете край Терни руските десанти губят средно 60% от техниката си.

Руските войски наскоро са напреднали западно от Бахмут на фона на продължаващите боеве в района на града на 23 февруари. Геолокационни кадри, публикувани на 23 февруари, показват, че руските сили наскоро са напреднали до източните покрайнини на Ивановски (западно от Бахмут). 

Руските сили също твърдят, че части на руската 98-а въздушно-десантна дивизия (ВДВ) с подкрепата на бронирани машини напредват в района. 

Украински и руски източници твърдят, че позиционните боеве са продължили северозападно от Бахмут в района на Богдановка и югозападно от Бахмут в района на Клещеевка, Андреевка, Ню Йорк (Донецка област) и Торецк.

Съобщава се, че на 23 февруари руските войски са напреднали на северозапад от Авдеевка, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Няколко руски военни са заявили, че руските войски са напреднали в източните покрайнини на Северни (северозападно от Авдеевка), докато други блогъри заявяват, че руските войски са превзели Степове (северозападно от Авдеевка). 

Също така руски военни твърдят, че руските сили са напреднали на дълбочина от 200 метра в посока Орливка и Ласточкино (северозападно от Авдеевка), както и че руските сили са напреднали западно от квартал "Химик" в Авдеевка и северозападно от Опитне (югозападно от Авдеевка). 

Анализаторите на ISW обаче не откриват визуални потвърждения за тези твърдения.

Руски и украински източници твърдят, че позиционните битки също са продължили северозападно от Авдеевка при Бердичи и югозападно от Авдеевка при Водяни, Первомайск и Невелск.

Войските на Руската федерация наскоро леко са напреднали югозападно от град Донецк на фона на продължаващите позиционни боеве на запад и югозапад от град Донецк на 23 февруари. Геолокационни изображения, публикувани на 23 февруари, показват, че руските сили наскоро са напреднали леко на юг от Новомихайловка (югозападно от град Донецк).

Руски военни твърдят, че руските сили също са превзели позиции в южните покрайнини на Красногоровка (западно от Донецк), въпреки че ISW не намира визуално потвърждение на това твърдение.

Украински и руски източници са съобщили, че позиционните боеве продължават западно от Донецк в района на Георгиевка и югозападно от Донецк в районите Новомихайловка и Победа.

На 23 февруари продължават позиционните боеве в района на административната граница на Донецка и Запорожка области. Руски и украински източници съобщават, че позиционните боеве се водят югоизточно от Велика Новосилка в района на Золотая Нива и Новодонецк, на юг от Велика Новосилка в Старомайорския район и югозападно от Велика Новосилка в района на Шевченка.

На 23 февруари продължават позиционните битки в западната част на Запорожка област в района на Работино и Вербово (източно от Работино). Руските военни твърдят, че на 22 и 23 февруари са продължили боевете в центъра на Работино.

Руски и украински източници продължават да не са съгласни относно състоянието на плацдарма на Въоръжените сили на източния (левия) бряг на Херсонска област към 23 февруари.

На 23 февруари Министерството на отбраната на Руската федерация повтори изявлението на ръководителя на ведомството Сергей Шойгу от 20 февруари, че руските войски напълно са превзели Кринки на източния бряг на Херсонска област. 

На 22 февруари руски военен офицер е публикувал кадри, на които той посещава покрайнините на Кринки, като доказателство за превземането на селището от Русия, но не успява да влезе в селището поради силен украински огън, посочват анализаторите от ISW.

Украински военен служител, действащ близо до Кринки, е отрекъл тези руски твърдения в интервю, публикувано на 23 февруари, и е заявил, че руските сили не са успели да се закрепят на ограниченото предмостие на ВСУ в Кринки по време на интензивни руски атаки на 19 февруари.

От ISW добавят, че все още не е намерено визуално потвърждение за значителни скорошни руски печалби в Кринки.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна и руският военен корпус заявиха, че на 23 февруари са продължили позиционните боеве на източния бряг на Херсонска област, включително край Кринки. 

От ВСУ са добавили, че украинските сили продължават да снабдяват позиции на източния бряг на река Днепър, въпреки многократните опити на Руската федерация да прекъсне украинската логистична подкрепа в района.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук