Руските войски продължават настъплението си при Волчанск, Часов Яр и Авдеевка, както и в западната част на Запорожка област и в делтата на река Днепър. Вероятно Москва прехвърля и допълнителни части в Херсонска област.

Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предават украинските медии, цитирани от "Фокус".

Руските войски струпват ограничени и некомплектовани подразделения близо до границата със Сумска област, за да привлекат части на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в района от други сектори на фронтовата линия в страната.

Докладът се позовава на информация от заместник-командира на една от бригадите на ВСУ, която действа в северната част на Харковска област.

Според него руснаците струпват войски на Сумско направление, включително с участието на бойци на чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Ограниченият брой на личния състав обаче предполага, че целта на Русия е да забави и консолидира украинските сили в този район на международната граница.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец съобщи, че руската групировка в района на Курск наброява до 10 000 души.

Според експерта тази група се състои от:

- Три недокомплектовани мотострелкови полка, на всеки от които липсват по един или два батальона;

- Осем мотострелкови, танкови и пехотни батальона;

- Един батальон въздушнодесантни войски (ВДВ), прехвърляни от различни части, съединения и военни окръжия;

- Най-малко две десантни части в ешелон на усилена рота или малочислен батальон.

В началото на май Машовец съобщи, че руската групировка в района на Курск включва неидентифициран батальон. Един от руските военни блогъри отбеляза, че руският 3-ти въздушнодесантен батальон от 104-ти въздушнодесантен полк (76-а въздушнодесантна дивизия) се намира в Курска област.

"Дори ограничената руска активност в други участъци от международната граница под минимума за настъпателни операции може да доведе до изтегляне на подразделенията на украинските сили за отбрана от други сектори на фронта в случай на заплаха от руско нахлуване в други гранични зони.

Излизайки извън северната част на Харковска област, войските на агресора ще могат да привлекат вниманието и да фиксират ВСУ в този район“, се казва в доклада на ISW.

На 20 май руските войски са продължили настъплението си в района на Липци (североизточно от Харков), но няма потвърдени промени във фронтовата линия в района. Московски военни кореспонденти твърдят, че руснаците са напреднали на 200-400 метра близо до Липци и са превзели дача северно от населеното място.

Руски източник твърди, че войските на Москва също са напреднали близо до Зелени (източно от Липци), но ISW не намери визуално потвърждение на тези твърдения.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщи, че руската армия продължава настъплението си в района на Липци и Зелени.

От Москва наскоро потвърдиха офанзива във Волчанск (североизточно от град Харков). Геолокационни кадри, публикувани на 18 май, показват, че руснаците наскоро са навлезли в центъра на Волчанск, северно от река Волча.

Руските военни кореспонденти твърдят, че войските им са напреднали 150-600 метра в посока Волчанск.

Генералният щаб на ВСУ съобщи, че руснаците продължават настъплението си в района на Волчанск и Старица (югозападно от Волчанск).

Руски блогър твърди, че позиционните боеве се водят край Старица и Бугроватка (югозападно от Волчанск).