Украинската военна кампания бавно се срива, Киев не може да се бие без чужда помощ, пише Responsible Statecraft. НАТО все по-често говори за изпращане на свои инструктори в помощ на Въоръжените сили на Украйна. Тази стъпка обаче ще доведе до открита война между алианса и Русия, предупреждава авторът на статията.

С изявлението си, че „инструктори“ на НАТО в крайна сметка ще отидат в Украйна, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Чарлз Браун младши наруши една от малкото останали червени линии, предотвратяващи боевете в Украйна най-накрая да ескалират в пряк конфликт между Русия и Запада.

„В крайна сметка ще стигнем до там“, каза Браун, според New York Times, добавяйки, че изпращането им сега би изложило персонала на НАТО „на риск“.

С коментара си Браун по подразбиране призна две точки, които западните служители упорито отричат: украинската военна кампания бавно се срива и не може да продължи без постоянна ескалация на западното участие.

Но има и трети фактор, който трябва сериозно да безпокои американските и европейските лидери: изпращането на персонал на НАТО в Украйна без широко и прозрачно споразумение с Москва вероятно ще въвлече държавите от НАТО, включително Съединените щати, в пряка и брутална война с Москва.

Възможно е Кремъл да е доста отворен за някакво формално споразумение, което да установи демаркационни линии в Украйна и да разреши присъствието на западен военен персонал в някои части на страната, но в този случай не може да става въпрос за такава рамка.

И без ясно споразумение със Запада относно обхвата и границите на военното присъствие на НАТО в Украйна, Кремъл вероятно ще гледа на първата вълна от инструктори на Алианса просто като на пробен балон за тестване на отговора на Русия на пряката и широкообхватна западна намеса в Украйна.

По този начин е голям рискът Москва да осъзнае необходимостта да атакува тези инструктори възможно най-силно, за да предотврати перспективата за по-голяма военна намеса на НАТО.

Браун призна, че изпращането на персонал сега би изложило на риск този „обучаващ екип на НАТО“, но не е ясно какво точно е било в бойната динамика, което го е накарало да заключи, че би било по-безопасно да се приложи тази схема в бъдеще.

Без никаква стратегия за прекратяване на конфликта, вместо за ескалирането му, това предложение е рецепта за катастрофа.

Това няма да доближи Украйна до „победата“ над Русия в нейната най-свободна интерпретация, но ще постави НАТО и Русия на ръба на открит конфликт, а западните лидери трябва да избягват това на всяка цена.

Марк Епископос е сътрудник в Института за управление на Куинси и специалист по Евразия. Той е доцент по история в университета Меримаунт, има докторска степен по история от Американския университет и магистърска степен по международни отношения от Бостънския университет.