Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш задейства член 99 от Хартата на организацията с призив за незабавно спиране на огъня в Близкия изток. Механизмът е използван само 9 пъти досега и цели да привлече вниманието на Съвета за сигурност към всеки въпрос, който застрашава международния мир и сигурност.

Войната между Израел и "Хамас" може да доведе до "утежняване на съществуващи заплахи за международния ред и сигурност", предупреждава генералният секретар, цитиран от Ройтерс.

За първи път, откакто пое ръководството на ООН през 2017 г., генералният секретар използва правомощията, дадени му с член 99 от Устава - да "привлече вниманието на Съвета" към въпрос, който според него "може да застраши поддържането на международния мир и сигурност".

Усилията на ООН са възпрепятствани от недостига на доставки, липсата на гориво, прекъсването на комуникациите и нарастващата несигурност, предупреждава генералният секретар.

А израелският премиер заяви, че армията му е обкръжила дома на лидера на "Хамас" в Ивицата Газа.

Тел Авив съобщава за нанесени удари по 250 цели за последните 24 часа. Израелските сили обсаждат южния град Хан Юнис. Според ООН е издадена заповед за евакуация на 600 хиляди души, които няма къде да отидат.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук