Израелската авиация активно използва управляемите планиращи бомби Spice 2000 в Ивицата Газа. Тези боеприпаси бяха използвани за първи път по време на въоръжения конфликт в Близкия изток още през първата половина на октомври, веднага след неговата ескалация, по-специално в покрайнините на палестинския град Хан Юнис, съобщават световните издания.

Бомбите са разработени от израелската компания Rafael, чиито производствени мощности се намират в Съединените щати и са собственост на дъщерно предприятие Rafael USA. Американската страна доставя тези боеприпаси на Израел.

Във видеозапис можете да видите един от моментите, когато 900-килограмовата авиационна бомба е използвана срещу сграда в ивицата Газа.

Преди месец Белият дом уведоми Конгреса на САЩ за намерението си да достави оръжие на Израел на стойност 320 милиона долара. Spice 2000 е способен да поразява цели на разстояние до 125 километра, с точност от 3-5 метра.

Боеприпасът е оборудван с функция за автономна корекция на курса с помощта на GPS навигация. Използването на тези боеприпаси отразява желанието на Израел да повиши ефективността на своите военни операции в региона.

Междувременно, пресслужбата на израелската армия публикува снимки и видеоклипове, демонстриращи тактиката на Хамас за активно използване на жилищна инфраструктура и обществени сгради в ивицата Газа за терористични цели и за военни операции срещу израелските въоръжени сили.

По-специално Хамас поставя терористична инфраструктура в цивилни сгради като училища, детски градини, джамии и други подобни.

Тези съоръжения се използват за цели като прикриване на изходи от подземни тунели, укрития на терористи, военни бази, площадки за изстрелване на ракети, точки за обстрел с противотанкови ракети и складове за боеприпаси.

От израелските сили подчертават, че Хамас цинично и умишлено използва цивилното население в ивицата Газа като жив щит за терористите. Хамас използва максимално цивилната инфраструктура, както подземна, така и надземна, с убеждението, че Израел няма да атакува цивилни цели.

Пресслужбата на израелската армия разпространи видеозапис, показващ местността в района Шати в северната част на ивицата Газа: това е само един от многото райони, използвани от Хамас за терористични дейности.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук