Израелските военни засилиха наземната си операция срещу групировката "Хамас" на цялата територия на Ивицата Газа. Офанзивата напредва на фона на продължаващите предупреждения за критична хуманитарна ситуация в Ивицата Газа и растящ международен натиск върху Израел да пази живота на цивилното население.

Израелската армия обяви, че е открила един от най-големите тайни складове за оръжие в Ивицата Газа до болница и училище в северната част на анклава. Според военните това е поредното доказателство за употреба на цивилни като жив щит от страна на "Хамас".

От армията отново се ангажираха да освободят останалите заложници, взети от групировката при нападението на 7 октомври, когато бяха убити над 1200 души. Над сто от държаните в плен бяха върнати по време на примирието, но още толкова остават в ръцете на "Хамас". 

Израелската армия твърди, че атаките ѝ са прецизни и мирното население е предупредено. По данни на ООН около 600 000 души са получили заповеди за евакуация в южната част на анклава, но "няма къде да отидат". Според палестинските власти, контролирани от "Хамас", израелската офанзива е взела над 16 хиляди жертви.

От Световната здравна организация (СЗО) предупредиха: "Ситуацията се влошава с всеки час. Има интензивни бомбардировки, включително в южните райони - в Хан Юнис и дори в Рафах. Освен това през последните дни бързо нараства броят на хората, които търсят убежище в южната част на Газа".

Междувременно САЩ отново заявиха, че Израел трябва да прави повече, за да избегне цивилните жертви и помощите да да достигнат до мирното население в Газа.   

Палестинско-израелският конфликт е сред основните теми на визитата на руския президент Владимир Путин в Обединените арабски емирства, след което ще посети и Саудитска Арабия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук