Военното крило на радикалното палестинско движение "Хамас" съобщи, че е изстреляло по Тел Авив порой от ракети, в отговор на продължаващите атаки на Израел срещу Ивицата Газа, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на изявление на Бригадите "Изедин ал Касам".

Въоръженото крило на "Хамас" заявиха по-рано днес, че са нападнали и група израелски пехотинци, разположени северозападно от град Газа в района на Ал Тауам, "в резултат на което има загинали и ранени", предаде Ройтерс.

Междувременно палестинското министерство на висшето образование заяви, че при израелски въздушен удар в град Ал Фалуджа на 30 километра североизточно от град Газа са били убити известният палестински учен Суфян Таех и неговото семейство.

Таех е ръководителят на Ислямския университет в Газа и водещ изследовател в областта на физиката и приложната математика, посочва Ройтерс.

В събота армията на Израел обяви, че е поразила над 400 цели в населения с палестинци анклав след възобновяването на бойните действия. Едноседмичното примирие между Израел и "Хамас" приключи в петък сутринта.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху повтори многобройните си предупреждения срещу ливанската групировка "Хизбула" преди прекратяването на огъня с "Хамас", съобщава The Times of Israel.

Той предупреди, че Ливан ще бъде унищожен, ако започне голяма война срещу Израел.

"Ние действаме на север през цялото време срещу всички усилия на "Хизбула". Елиминираме терористичните клетки, изтласкваме ги от границата, унищожаваме боеприпаси. Ще продължим до пълна победа на север и на юг", каза Нетаняху. Ще възстановим сигурността на север и юг. Ако "Хизбула" направи грешка и влезе във война, тя ще унищожи Ливан със собствените си ръце", предупреждава той.

Израел и подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула", съюзник на "Хамас", си разменяха огън през границата в продължение на седмици след избухването на войната между "Хамас" и Израел на 7 октомври, в най-тежките им битки от война през 2006 г.

Други групировки, включително палестинската "Ислямски джихад", също започнаха атаки от Ливан срещу Израел по време на конфликта.

Сраженията между Израел и "Хамас" се възобновиха в петък рано сутринта след едноседмично прекратяване на огъня.

Според изявление от събота сутрин, израелската армия не определя крайно време за войната си срещу "Хамас". "Ние сме решени да се борим с Хамас толкова дълго, колкото е необходимо", каза отново говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус: "Нямаме друг избор." Конрикус отново повтори военната цел на страната си за пълно унищожаване на терористичната организация, така че тя повече да не представлява заплаха за Израел в бъдеще.

Западни лидери призоваха Израел да паза цивилните в Газа и да не допуска дълга война в региона. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук