"Хамас" ще понесе "най-тежкия възможен удар", заяви днес говорителят на израелското правителство Ейлон Леви, след като военните действия в ивицата Газа бяха възобновени след изтичането на примирието между Израел и палестинското ислямистко движение, предава Франс прес.

"Сега "Хамас" ще понесе най-тежкия възможен удар", заяви говорителят в изявление пред журналисти, обвинявайки палестинската групировка, че не е предоставила нов списък на заложниците, които да бъдат освободени в замяна на палестински затворници, и че е изстреляла ракета по израелска територия преди края на прекратяването на огъня, изтекло в 07:00 ч. местно време.

След споразумението за спиране на огъня от 24 ноември, което оттогава беше удължено до 07:00 ч. тази сутрин, "Хамас" и Израел ежедневно разменяха заложници, отвлечени по време на атаката на палестинското движение срещу еврейската държава на 7 октомври, за палестински затворници, държани в израелски затвори.

От около 240 души, отвлечени от "Хамас" и отведени в Газа, 110 бяха освободени, включително 80 жени и непълнолетни с израелско или двойно гражданство. В замяна на това Израел освободи 240 затворници.

Най-малко 109 палестинци са загинали при израелски бомбардировки в ивицата Газа след края изтичането тази сутрин спиране на огъня между Израел и "Хамас", съобщи говорителят на здравното министерство на "Хамас" Ашраф ал Кидре. 

Д-р Кидре съобщи също за "стотици ранени при израелската агресия". Според журналисти от АФП ранените се стичат в препълнените болници в Газа, а жители на анклава бързат да дарят кръв.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук