Всички цивилни кораби, свързани с Израел, САЩ и Обединеното кралство, не трябва да влизат в Червено море. В противен случай те ще бъдат обект на обстрел.

Това изявление направи йеменското движение Ансар Аллах (Хути), съобщава агенция Ройтерс.

Преди това хутите забраняваха само на израелски кораби да пътуват през Червено море, както и на кораби, които се насочват към израелските пристанища. 

Но сега списъкът на страните, чиито кораби йеменското движение Ансар Аллах забранява да бъдат в Червено море, се разшири. 

Съединените щати и Великобритания бяха включени в списъка на страните, защото започнаха агресия срещу Йемен, извършвайки атаки на територията на тази суверенна държава.

Хутите отбелязват, че забраната важи не само за Червено море, но и за близките Арабско море и Аденския залив. Движението има достатъчно възможности да атакува кораби с помощта на ракети и дронове .

По-рано стана известно, че хутите са нападнали в Аденския залив британския товарен кораб Islander, плаващ под флага на Палау. 

Корабът е бил атакуван с две ракети, изстреляни от Йемен. В резултат морският съд беше принуден рязко да промени курса си. Все още не се съобщава за степента на щетите по кораба. 

Това е втората атака срещу британски кораби през последните дни. Преди по-малко от седмица Ансар Аллах атакува друг британски кораб, Rubymar, в протока Баб ел Мандеб. Екипажът успя да се спаси, но самият кораб почти потъна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук