След дипломатическите разговори в Москва в събота (2 март) вечерта китайското външно министерство заяви в неделя, че преговорите са единственият начин да се сложи край на конфликта в Украйна, предава The Guardian, цитиран от Фокус.

Специалният пратеник на Китай по въпросите на Украйна Ли Хуей и заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Галузин проведоха в събота вечерта разговори с висши руски дипломати. Това беше първият етап от европейското им пътуване, което ще отведе Хуей и в Брюксел, Полша, Германия и Франция.

В съобщение, публикувано в неделя сутринта, китайското външно министерство заяви, че специалният представител Ли Хуей и руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин са се съгласили, че преговорите са единственият начин за прекратяване на военните действия в Украйна.

Китай е готов "да продължи усилията си за насърчаване на мирните преговори, да посредничи и да постигне консенсус между Русия, Украйна и други заинтересовани страни и да съдейства за окончателното политическо уреждане на кризата в Украйна", се посочва в доклада на китайското външно министерство от срещата.

Пътуването на Ли е второто от миналия май насам и идва в момент, когато Киев търси участието на Пекин в мирните преговори, които Швейцария се опитва да организира тази пролет, съобщава Associated Press. Китай твърди, че е неутрален във войната на Русия срещу Украйна, но поддържа тесни връзки с Москва.

"По темата за украинската криза се състоя много ангажиран и задълбочен обмен на мнения", се посочва в изявление на руското външно министерство, публикувано на уебсайта му. "Беше заявено, че всяко обсъждане на политическо и дипломатическо решение е невъзможно без участието на Русия и при отчитане на нейните интереси в сферата на сигурността."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук