Първата жена танкист в историята на украинските въоръжени сили Инна Стойко загина на 39 години в зоната на специална военна операция, съобщава Главред.

По думите му тя е служила като старши шофьор в 3-та отделна танкова бригада на сухопътните войски и е участвала в боевете за Изюм и Барвенково.

Днес си отиде във вечността старши войник (ефрейтор - NEWS.ru) Инна Стойко. Наскоро тя навърши 38 години“, пише в изданието.

Отбелязва се, че Стойко не е първата загинала жена военнослужеща от украинските въоръжени сили от началото на военните действия. През август 2023 г. в зоната на Северния военен окръг беше ликвидирана снайперистката Дария Филипиева, известна под позивния Молния. Според каналите на Telegram тя е загинала по време на сблъсък с бойци от руската група войски „Смели“.

Според пенсионирания подполковник от Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко, броят на жените в армейските части на Украйна расте бързо. В момента техният процент е около 30%. Според официалната статистика 50 хиляди жени служат в редиците на въоръжените сили на Украйна, като 38 хиляди от тях заемат военни длъжности. Около пет хиляди украински жени изпълняват задачи на фронтовата линия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук