Русия и Украйна са били много близо до постигане на споразумение за корабоплаването в Черно море миналия месец, но Киев се е оттеглил в последния момент, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на четири източника, запознати с въпроса. 

Пожелалите анонимност източници информират, че Русия и Украйна са преговаряли два месеца с посредничеството на Турция за споразумение за гарантиране на безопасността на корабоплаването в Черно море и са договорили споразумение по текста, който е трябвало да бъде обявен от Анкара.

Един от източниците е заявил, че "в последния момент Украйна внезапно се е оттеглила и сделката е била провалена". Останалите трима душа са потвърдили тази версия на събитията. 

Все още не е ясно каква е причината за решението на Киев. Русия, Украйна и Турция са отказали коментар.

Украинският президент Володимир Зеленски каза през февруари, че без нова американска военна помощ Украйна няма да може да защити черноморския корабен коридор, обхващащ западното ѝ крайбрежие близо до Румъния и България. 

Разговорите по споразумението за корабоплаване, за които не е било съобщавано досега, хвърлят светлина върху тихата дипломация, протичаща зад кулисите, за начините да се накарат двете враждуващи страни да преговарят дори това да е само за търговското корабоплаване, коментира Ройтерс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук