Русия и Китай разпространиха съвместно изявление, в което изразяват загриженост за повишените рискове, произтичащи от изострянето на отношенията между ядрените сили, предават Sky News и Фокус. 

А в една ядрена война не може да има победители, се посочва в изявлението, цитирано от руските държавни медии.

"Двете държави отбелязаха загрижеността си относно участието на Австралия в плановете на САЩ за разширено ядрено възпиране", се посочва още.

"Русия и Китай са против продължителен конфликт в Украйна и е възможно той да премине в неконтролируема фаза", се предупреждава в изявлението.

"Москва и Пекин ще продължат да задълбочават доверието и сътрудничеството във военната област" и се допълва, че ще разширят мащаба на съвместните военни учения.

Китай заяви, че подкрепя усилията на руската страна да гарантира своя суверенитет и териториална цялост. Но реално Пекин игнорира правото на Украйна също да постигне своя държавен суверенитет и териториална цялост - право, което им бе отнето от Путин, започвайки тази убийствена война.

Русия и Китай се противопоставят на опитите на някои държави да използват пространството за военна конфронтация, се казва в изявлението, което е абсурдно, защото е пределно ясно кой започна и ескалира военния конфликт с Украйна.

"Русия и Китай осъждат инициативите за изземване на активи и собственост на чужди държави", съобщават още руските държавни медии.

Вече е повече от очевидно, след дълго мълчание и увъртане, на коя страна е Китай във войната на Русия с Украйна. Без съмнение зад тази позиции Пекин преследва свои цели, които все още не са артикулирани ясно в публичното пространство, но редица анализатори се досещат какви са те. 

 

Представяме заключенията от съвместното изявление, групирани по сфери:

Военни и стратегически въпроси:

Русия и Китай призоваха Съединените щати да прекратят военните биологични дейности.

Двете страни разгледаха отрицателното въздействие на стратегията на САЩ и НАТО върху ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион 

Страните осъдиха инициативите за изземване на активи и имущество на чужди държави.

Русия и Китай се противопоставиха на опитите на отделни държави да използват космическото пространство за целите на въоръжената конфронтация и ще продължат да укрепват сътрудничеството във военната област.

Регионална стабилност и геополитически позиции:

Двете държави се противопоставиха на хегемонистичните опити на САЩ да променят баланса на силите в Североизточна Азия и изразиха сериозна загриженост относно опитите на САЩ да нарушат стратегическия баланс.

Противопоставяне на намесата на извънрегионални сили по въпросите на стабилността в Южнокитайско море.

Те изразиха загриженост относно дейностите на Япония за изхвърляне на вода, съдържаща радионуклиди, в океана от атомната електроцентрала Фукушима-1.

Противопоставяне на провокациите на САЩ и техните съюзници срещу Северна Корея

Призив към САЩ и НАТО да поемат отговорност за социално-икономическите трудности на Афганистан и да не се опитват да поставят своята военна инфраструктура там.

    3. Икономическо сътрудничество и търговия:

Осигуряване на непрекъснати канали за разплащане между икономическите субекти и създаване на условия за безпрепятствен транспорт на енергийните ресурси.

Поддържане на защитата на правата и интересите на инвеститорите и създаване на равни и справедливи условия за инвестиране.

Развитие на сътрудничеството между Евразийския иконимически съюз (ЕАИС) и Китай и задълбочаване на взаимодействието в областта на митниците за насърчаване на взаимната търговия.

    4. Социални и екологични въпроси:

Увеличаване на усилията за борба със замърсяването с пластмаси.

Разработка на инструмент за борба със замърсяването на околната среда и гарантиране на защитата на правата и интересите на инвеститорите.

    5. Туризъм и културни инициативи:

Насърчаване на развитието на въздушния транспорт и разширяване на сътрудничеството в областта на туризма.

Подкрепа за руската инициатива за учредяване на Евразийската филмова награда.

    6. Спорт и общество:

Обявяване против политизирането на спорта и дискриминацията на спортисти въз основа на гражданството им.

В документа се отбелязва, че Русия приветства готовността на Китай да помогне за политическото уреждане на кризата в Украйна.

Китай на свой ред смята, че руските президентски избори са били открити и обективни, а резултатите от тях показват широка подкрепа за Путин сред хората.

Пекин подкрепя усилията на Москва да защити своя суверенитет и се противопоставя на външна намеса в делата й.

Пекин смята атаките срещу цивилни за абсолютно неприемливи и категорично осъжда организаторите, извършителите и съучастниците на терористичната атака в Crocus City Hall, се казва в изявлението.

 

Припомняме, че Руският президент Владимир Путин е на посещение в Китай. Путин и китайският президент Си Дзинпин разговаряха в Пекин. Двамата са обсъдили "целия спектър от двустранни отношения и перспективите за тяхното развитие", както и международни и регионални проблеми, включително войната в Украйна, Близкият изток и конфликтите в азиатския регион.

По-рано Дмитрий Песков заяви, че разговорите между двамата лидери не са насочени срещу трети страни".

 

Като цяло днешната среща бе още едно потвърждения за приятелското "безгранично" партньорство, което бе скрепено със споразумение през 2022 г., точно преди Русия да нахлуе в Украйна. „Аз и президентът Путин сме единодушни, че трябва активно да търсим точки на сближаване на интересите на двете страни, да развиваме предимствата на всяка от тях и да задълбочаваме приобщаването към интересите на другата, зачитайки постиженията ѝ“, заяви Си Дзинпин.

Китайският лидер поздрави Путин за преизбирането му за пети мандат като президент на Русия и приветства 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между бившия Съветски съюз и Народна република Китай - след края на гражданската война в Китай през 1949 г., обобщава АП.