Бойният сезон в Украйна през 2023 г. приключва под знака на неоправдани очаквания. Нейните войници и граждани, които се подготвят за руския зимен удар, няма да бъдат стоплени от спомените за летния успех - дългоочакваната контраофанзивна операция на Киев не успя да постигне пробива, необходим за сриването на окупацията на южната част на страната от Москва.

Президентът Володимир Зеленски и главнокомандващият генерал Валерий Залужний признаха недостатъците на Украйна. "Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив", заяви Залужний в интервю за The Economist по-рано този месец. Междувременно Зеленски каза на гражданите, че "цялото внимание трябва да бъде насочено към отбраната".

Докато Киев работи за запазване на западната си коалиция, се оформят стресови пукнатини. В Европа вълна от десен популизъм заплашва да дерайлира политическия естаблишмънт на континента, докато в САЩ президентът Джо Байдън се насочва към ожесточена предизборна надпревара с Републиканската партия, покосена от бившия президент Доналд Тръмп и преминаваща в открит украински скептицизъм.

Изглежда, че Зеленски се чувства засегнат. "Украинците виждат продължаваща нерешителност и този начин на мислене, при който се притесняват от ескалация, за да не провокират руснаците по някакъв начин", казва пред Newsweek Даниел Вайдич - президент на Yorktown Solutions и един от най-изтъкнатите украински лобисти във Вашингтон.

"От гледна точка на изпълнението има много продължаващи предпазливи действия, които повдигат реални въпроси в Киев за това дали има желание украинците наистина да победят руснаците. И заключението е "не".

"Украинците смятат, че въпреки цялата помощ, въпреки факта, че администрацията прави толкова много, все още има толкова много предпазливост, защото няма желание украинците решително да победят руснаците, смятайки, че това наистина би довело до вътрешни сътресения и срив в Русия."

Newsweek се свърза с офиса на Зеленски и с Белия дом по електронната поща, за да поиска коментар.

"Провалът е сирак"

Американски и съюзнически западни представители са критикували в частен план офанзивния подход на Украйна. През август "Ню Йорк Таймс" съобщи, че според американските планировчици атакуващите сили на Киев са твърде разпръснати по протежение на 600-километровия фронт и не успяват да концентрират достатъчно огнева мощ на едно място, за да пробият.

Но за много украинци САЩ носят известна отговорност за все още неубедителната контраофанзива. "Благодарен съм на САЩ като лидери на нашата подкрепа", каза Зеленски пред CNN през юли. "Казах им, както и на европейските лидери, че бихме искали да започнем контранастъплението си по-рано, а за това ни трябват всички оръжия и материали. Защо? Просто защото, ако започнем по-късно, тя ще върви по-бавно."

Вайдич каза, че това настроение все още е силно в Киев. "Емпиричен факт е, че голяма част от помощта не е стигнала до украинците толкова бързо, колкото би могла", каза той. "Има проблеми с веригата за доставки, в това няма съмнение. Но има и част от тази помощ, както в качествено, така и в количествено отношение, която можеше да стигне до украинците много по-рано.

"Тя имаше решаващо въздействие по отношение на ситуацията на място... пролетната офанзива тази година щеше да бъде пролетна офанзива, а не юлска, което е от голямо значение. Тя позволи на руснаците буквално да се окопаят и да укрепят отбраната си".

Киев трябваше да се бори усилено за всяка нова оръжейна система на НАТО. Първите американски бойни танкове пристигнаха в Украйна през октомври, повече от 18 месеца след като руски бронирани колони преминаха украинските граници. Киев все още настоява за версията с най-дълъг обсег на действие на армейската тактическа ракетна система MGM-140, известна като ATACMS, а произведените в САЩ изтребители F-16 се очаква да пристигнат едва в началото на 2024 г.

Украйна води война за национално оцеляване. Байдън и други западни лидери обаче са категорични, че западната коалиция е натоварена с глобалното оцеляване. "Не сме се сблъсквали с перспективата за Армагедон от времето на Кенеди и Кубинската ракетна криза", заяви Байдън през октомври 2022 г.

Белият дом е предпочитал поетапен подход към военната помощ за Киев. Официални лица предупреждават, че твърде много и твърде скоро може да предизвика опасна ескалация от руска страна. Западните партньори също се позовават на необходимостта от стратегическа двусмисленост и елемент на изненада. Действителните удари по руски позиции често са били първият знак, че Украйна е получила определени оръжейни системи на НАТО.

Но въпреки това поетапната помощ от страна на Запада пося разочарование. Стивън Мур - някогашен началник на щаба на бившия главен заместник-председател на ГП, републиканеца Пийт Роскам (R-IL), който сега ръководи проекта "Свобода на Украйна" в Киев - разказва пред Newsweek: "Украинците гледат на себе си като на наши партньори в премахването на дългогодишния американски противник Русия."

"Ние доставяме оръжията, а те - живота на най-добрите си хора", казва Мур. "Украинците не получават оръжията, които им обещахме, нито пък получават оръжията, от които се нуждаят".

Повратната точка на Америка

Някои се надяват, че настъпването на зимата и относително статичният фронт могат да улеснят новите мирни преговори. Путин неведнъж е заявявал, че е отворен за възобновяване на преговорите, но само при условие, че Украйна приеме "новите териториални реалности", свързани с окупацията от Москва на около 20 % от територията на Киев.

Зеленски отказва преговори при руските условия и оспорва предположенията, че войната се е превърнала в патова ситуация. "Няколко военни трика и помните, че Харковска област беше освободена", каза той този месец, визирайки изненадващия успех на контраофанзивата в Североизточна Украйна през есента на 2022 г.

"Ние нямаме право да се предаваме. Каква е алтернативата? Какво, трябва да се откажем от една трета от нашата държава? Това ще бъде само началото. Знаем какво е замразен конфликт, вече сме направили изводи за себе си. Трябва да работим повече с партньорите си в областта на противовъздушната отбрана, да деблокираме небето, да дадем възможност на нашите изтребители да извършват настъпателни действия."

Зеленски отрече да има натиск от страна на западните партньори за връщане на масата за преговори. Вайдих заяви, че той също не вижда никаква принуда. "Но ако тя съществува или ако това е, което някои западни лидери мислят, без да действат в тази посока, това, което трябва да направят, не е да убедят президента Зеленски, а украинския народ", каза той, като отбеляза устойчивата обществена подкрепа за пълното освобождаване на страната.

Едно непопулярно предложение за мир може да означава край на мандата на Зеленски, "с избори или без избори", добави Вайдих.

Украйна не може да продължи войната си без подкрепата на Запада и особено на САЩ. Ричард Хаас и Чарлз Купчан от мозъчния тръст Council on Foreign Relations написаха този месец във Foreign Affairs, че очертаващата се зима и разочароващото украинско лятно настъпление "налагат цялостна преоценка на настоящата стратегия, която Украйна и нейните партньори преследват".

И двамата заявиха пред Newsweek, че нито САЩ, нито Украйна все още не са стигнали до този момент. "Този по-широк обществен дебат е закъснял и е необходим", каза Купчан. "Намираме се в политическа среда, в която провеждането на подобен разговор е почти табу."

"Това е опасна ситуация", добави той. "Така войните продължават безкрайно. Добрата стратегия се отнася не само до това, което е желателно, но и до това, което е възможно."

Хаас предложи "междинна дефиниция на успеха", която по-скоро спира, отколкото да изоставя целта за пълно териториално освобождение. "Може да се наложи да се изчака години или дори десетилетия, за да се постигне по-голямото определение за успех", обясни той. "Това вероятно ще трябва да изчака появата на едно ръководство след Путин".

Пълното освобождение е "малко вероятно да бъде постигнато предвид военния баланс", каза Хаас. "Вече имахме два бойни сезона. Не виждам основание да се твърди, че ако има трети, четвърти или пети, Украйна ще може да реализира тази цел."

"Мисля, че за оцеляването на Украйна е от съществено значение Русия да бъде разстроена. А сегашната ситуация бих определил като стратегическа победа за Украйна и Запада. Това не е всичко, но е много. И това не изключва повече по пътя".

Администрацията на Байдън не показва признаци на скъсване с Киев, въпреки трудната обстановка почти две години след пълномащабното нахлуване на Русия. "Администрацията на Байдън се намира в нещо като дилема", казва Хаас.

Има хора, "които симпатизират на това, което току-що изразих, но не искат администрацията на Байдън да се вижда, че е в противоречие с Украйна", добави той.

"Винаги е неудобна тема, когато не си съгласен със съюзник по отношение на политическите цели", каза Хаас и предупреди, че по-широките геополитически тенденции не са непременно в полза на Украйна. "Аз твърдя, че ние трябва да направим това сега от позицията на силата, а аз твърдя, че Украйна трябва да го направи сега от позицията на силата."

Във Вашингтон, казва Купчан, се усеща, че "Зеленски не е готов да започне да се ориентира към стратегия, насочена към прекратяване на войната. Ако украинците не са готови за този разговор, то Западът няма да им го наложи".

"Предполагам, че зад затворени врати се води разговор за това как да се сложи край на войната, за набор от осъществими военни цели и за ролята на дипломацията", добави той. "Но не мисля, че този разговор ще стане публично достояние, докато не се усети, че самите украинци са готови да го проведат."

"Неизбежно е самите украинци да започнат да се занимават с въпроса "какво правим сега?". Купчан каза. "Може би в някакъв момент за Украйна е по-разумно да инвестира ресурсите, които получава от Запада, в защита и възстановяване на 82% от Украйна, които са под контрола на Киев."

Планове пост-Путин

Украинците няма да гледат с добро око на западните партньори, които настояват за нещо, което е равносилно на капитулация, дори и само в краткосрочен план. Смята се, че Киев е претърпял повече от 100 000 жертви за близо две години сражения, а още десетки хиляди - във войната с по-нисък интензитет с Москва и нейните сепаратистки марионетки от 2014 г. насам.

Украинците са белязани от колективния неуспех на Запада да потърси сметка на Путин през 2014 г. или да изпълни гаранциите за сигурност, дадени на Украйна в Будапещенския меморандум от 1997 г., съгласно който Киев се отказа от ядрените си оръжия от съветската епоха. Малцина украинци искат да позволят на руския диктатор да задържи плячката от поредния кръг агресия.

Нарастващото неудобство на Запада е ясно за украинците. "Може би това е знак за нас, за украинците, че трябва да обсъдим още няколко варианта как да спрем тази война, а не само да достигнем границите си от 1991 г. - сега е много трудно да го постигнем", казва пред Newsweek Иван Ступак - бивш офицер от Службата за сигурност на Украйна, а сега съветник в Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на украинския парламент. "Може би [има] средна точка."

Но липсата на доверие между двете страни продължава да бъде сериозен проблем. "Руснаците никога не са изпълнявали обещанията си", казва Ступак. "Как да принудим Руската федерация да държи на думата си?"

Купчан признава, че "недостатъкът" на предложения от него подход "е, че позволяваш, поне засега, на Русия да се измъкне с явен акт на агресия и териториално завладяване. А това изпраща ужасно послание към света относно върховенството на закона и неприкосновеността на суверенитета."

Все пак той добави, че не всичко е наред за Кремъл. "На Русия вече беше нанесено дълбоко стратегическо поражение", каза Купчан. "Путин загуби Украйна. Ние знаем това. И сега въпросът е дали той ще получи утешителна награда, като задържи някакъв процент от украинската територия."

И Хаас, и Купчан са били част от група, за която се съобщава, че е участвала в задочни разговори с руския външен министър Сергей Лавров по-рано тази година. "Мисля, че в момента руският разговор се основава на предположението, че нещата в политическо отношение вървят по техния път", каза Хаас.

"Те виждат популистките тенденции, виждат социологическите проучвания в Съединените щати. Мисля, че стратегията на Путин се свежда до това: "Да видим как ще стоят нещата след една година", добави той. "Предполагам, че той пали свещи за победа на Тръмп".

Купчан заяви, че Украйна и Западът трябва, подобно на Путин, да обмислят "дългата игра".

"Да прекратите боевете, да върнете Украйна на пътя на просперитета, а след това да изчакате Путин и да се надявате на деня, когато на масата за преговори Русия ще върне на Украйна нейната територия.

"Дали този резултат се вижда? Не. но колко хора през 1985 г. са вярвали, че Естония, Литва и Латвия ще бъдат независими демокрации и членове на НАТО? Никой.

"Всички говорят за това, че Путин изчаква Украйна и Запада. Аз мисля, че ние обръщаме масата. Ние го изчакваме."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук