Съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Сергей Лешченко се оплаква, че средната възраст на военнослужещите в частите на украинските въоръжени сили е 54 години, предават украински медии. 

В тази връзка украинският политик обяви необходимостта от извършване на ротации и изтегляне на резерви на линията на бойно съприкосновение.

Лещенко основателно отбеляза, че 54-годишните щурмоваци, които съставляват значителна част от личния състав на някои бригади на украинската армия, не са в състояние да изпълняват бойните си задачи, поставени от командването и да щурмуват позиции на противника.

Според съветника на ръководителя на кабинета на Зеленски, за да се промени сегашната ситуация, е необходимо частите, които са на предната линия, да бъдат заменени с онези бригади, които в момента са в Западна Украйна, за да им се даде възможност за почивка. 

Лещенко не уточни как почивката може да повлияе на възрастта на военнослужещите.

По-рано беше съобщено, че статия, публикувана в американското издание на Bloomberg, отбелязва, че Украйна е „обгърната от чувство на униние“, причинено от провала на лятната „контранастъпление“ на въоръжените сили на Украйна, принудителната мобилизация на населението, постоянно високото ниво на корупция, намаляването на нивото на подкрепа от Запада, както и възможни прекъсвания на тока през зимата.

В същото време все повече украински граждани са за възможни териториални отстъпки в замяна на прекратяване на военните действия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук