Руската федерация се опитва да разшири бойната мощ на армията без обща мобилизация. Властите на Удмуртска република създават формирования за укрепване на фронтовата линия в Украйна.

Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

В скорошен доклад на института се отбелязва, че на 7 декември ръководителят на Удмуртската република Александър Бречалов е обявил създаването на четири нови формирования в региона. Това са зенитно-ракетен дивизион "Евгений Драгунов", зенитно-ракетен дивизион "Чепца", мотоциклетният батальон "Вармун" и десантно-щурмова дивизия "Кама". Скоро тези формирования ще бъдат прехвърлени в Украйна за участие във военните действия.

Според Бречалов удмуртите са комплектували тези нови части след подписване на неуточнени договори с Министерството на отбраната на Руската федерация, пише "Фокус".

"Изглежда, че тези части са руски нередовни формирования с неизвестен брой, които вероятно не отговарят на доктриналната крайна сила на техните декларирани ешелони. Властите на Република Удмуртия вероятно ще наемат местни доброволци, за да окомплектоват тези части, за незабавно укрепване на фронтовата линия в Украйна", се посочва в доклада на ISW.

Междувременно Министерството на отбраната на Руската федерация обяви допълнително опростяване на процедурата за издаване на удостоверения на участници в пълномащабна война срещу Украйна.

На 8 декември Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските войници вече няма да трябва да подават документи за получаване на ветеранска карта, тъй като ведомството автоматично ще издава тези карти въз основа на вече наличната информация за участник във военните действия.

"Опростяването на тази процедура може да бъде част от продължаващите усилия на Русия за формализиране, насочени към възстановяване на руския административен контрол върху нередовните формирования, участващи в пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна", смятат аналозаторите ISW.

Украинската медия припомня, че руски посредници вербуват и продават граждани на Непал за служба в руската армия и участие във военните действия срещу Украйна.

Полицията в Непал е арестувала десет души, които са продавали туристически визи на безработни на висока цена и след това са ги изпращали да бъдат  вербувани в руската армия, посочва РБК-Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук