Украинският президент Володимир Зеленски подписа снощи експедитивно четири закона, приети вчера от Върховната Рада, които са необходими за започване на преговори за присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Това предаде агенция УНИАН.

Според информация на официалния сайт на украинския парламент Зеленски в частност е подписал закона "За внасяне на изменения в някои закони на Украйна относно отчитането на експертната оценка на Съвета на Европа и неговите органи за правата на националните малцинства (общности) в отделни сфери".

В закона се казва, че частните вузове ще имат право на свободен избор на езика на преподаване, който трябва да е официален език на Европейския съюз (ЕС), но не и руски език, който вносителите квалифицират като език на страна-агресор.

Украинският президент подписа освен това два закона - единият, засилващ самостоятелността на Специализираната антикорупционна прокуратура, а другият, укрепващ институционалния капацитет на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ). Вторият от тези закони предвижда постепенно увеличаване на щата на НАБУ до 300 служители.

Четвъртият подписан от Зеленски закон касае привеждането на отделни законови норми за предотвратяване на корупцията в съответствие с препоръките на Европейската комисия (ЕК). Той предвижда възможност Националната агенция по въпросите на борбата с корупцията да има право да проверява произхода на имуществото, придобито от държавните служители по време на работата им в държавната администрация, посочва УНИАН.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук