В интервю за американския телевизионен канал CBC News ръководителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов потвърди, че Русия е разполагала с плана за миналогодишното контранастъпление на военните на Киев. Това съобщава "Фокус".

Кирило Буданов

Така Буданов потвърди неотдавнашните изявления на украинския президент Володимир Зеленски, че Кремъл е бил наясно с плана за контранастъплението преди началото му.

"Няма да кажа повече от президента. Имахме, да кажем, информация, доказателства, че Руската федерация е разбрала за плановете. Това е сериозен проблем и ние предприемаме определени мерки“, заяви Буданов, коментирайки вероятното изтичане на данни.

БЛИЦ припомня, че преди дни Зеленски отказа да говори за бъдещите военни планове на Украйна с аргумента, че миналата година Кремъл е получил предварително плановете за готвената контраофанзива.

"Ще ви обясня. Честно казано между вас и мен, колкото по-малко хора знаят плановете на украинската армия, толкова по-бърза ще бъде победата и неочакваният резултат за руснаците. И ще ви кажа откровено: нашите контранастъпателни действия миналата пролет бяха на масата на Кремъл, преди изобщо да започнат“, разкри Зеленски.

Володимир Зеленски

Междувременно пък се появи информация, че началникът на щаба на отбраната на британските въоръжени сили Тони Радакин, по искане на министър-председателя Риши Сунак, ще остане на поста до есента на 2025 г. въпреки факта, че според правилата той трябваше да напусне поста след три години през ноември тази година. Както отбелязва The Times, това се дължи на факта, че Сунак високо оценява ролята на Радакин в разработването на военната стратегия на Украйна.

Според източници на изданието Радакин е помогнал на Киев със стратегията за атаки срещу руския Черноморски флот, а също така е изиграл "безценна роля" в координирането на подкрепата от други висши лидери в НАТО.

Тони Радакин

Миналото лято, например, Радакин участва активно в "совалковата дипломация" между Вашингтон и Киев, по време на която той лично се срещна с украински военни лидери на фона на опасенията на Белия дом, че Съединените щати са твърде тясно замесени в украинския конфликт.

The Guardian гръмна с новина за Залужни и таен съвет с високопоставени военни от НАТО

Британският адмирал нямаше проблеми да схване тактическите детайли на военните операции в Украйна и също успя да ги свърже с по-голямата стратегическа картина и необходимостта от по-широки икономически и дипломатически усилия.

Радакин е уважаван в британското правителство и има силни връзки със съюзниците, особено с американските и украинските си колеги. Източник, близък до министъра на отбраната Грант Шапс, казва, че началникът на отбраната уважава неговия опит и го вижда като съюзник в усилията му да подобри въоръжените сили и да гарантира, че са готови да защитават страната.

Според The ​​Times Русия постепенно се придвижва напред на бойното поле на фона на остър недостиг на боеприпаси в Украйна. "Има причини да се опасяваме, че без допълнително финансиране от САЩ това може да доведе до катастрофални последици за Украйна", пише изданието.

Във вторник обаче Радакин подчерта, че въпреки това "Великобритания е в безопасност", наричайки онези, които призовават страната да обучи и оборудва гражданска армия, "алармисти".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук