В мрежата се появи видеоклип за въоръжените сили на Украйна, в който се вижда съветска БМП-1 с монтиран на нея боен модул "Копие", върху който киевската изследователска и производствена компания "Техимпекс" работи от 2014 година, съобщават световните издания.

За първи път модернизираната БМП-1ТС беше показана на парада в Киев през 2021 г. Сега тази бойна машина се използва от украинските въоръжени сили в зоната на военните действия.

По-рано беше съобщено, че модернизираната БМП-1 е на разположение на пета десантно-щурмова бригада на ВСУ.

По отношение на възможностите на новия боен модул е ​​известно, че "Копието" е получило 30-мм автоматично оръдие, 30-мм автоматичен гранатомет КБА-117 и ПТРК „Бариера“ с лазерно насочвани ракети Р-2, разработени от украинските оръжейни компании. Вече обичайният 7,62 мм ПКТ е инсталиран на "Копието" като спомагателно оръжие.

Според данните, бронята на едноместния боен модул е ​​проектирана да предпазва от бронебойни куршуми с калибър 7,62 мм.

Колко от тези модернизирани превозни средства са на въоръжение в украинските въоръжени сили днес, не е известно. През 2019 г. беше съобщено, че украинската армия разполага с около 200 останали БМП-1. В същото време остава открит въпросът за техническото състояние на тези машини.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук