Съединените американски щати и Германия молят президента Владимир Зеленски да не призовава за определяне на ясни срокове за приемане на Украйна в НАТО на срещата на върха на Алианса. Това пише The Telegraph, позовавайки се на запознат с мнението на администрацията на Джо Байдън.

Така Берлин и Вашингтон упорито предупреждават Киев срещу изискването за определяне на точни срокове. Те също така са предупредили, че Зеленски не трябва да изисква „невъзможното“ от Алианса.

„Те са много скептични относно придвижването на Украйна по-нататък по пътя към пълноправно членство в НАТО тази година. САЩ може да не са толкова обезпокоени като Германия, но са загрижени за заплахата от Русия за останалата част от алианса“, казва източникът.

Миналата година президентът на Украйна нарече абсурдно това, че НАТО не е определило срокове за поканата и членството на Украйна. Високопоставени служители заключиха, че страните, подкрепящи влизането на Украйна, са „създали твърде голям натиск“ около решението.

Отбелязва се, че на срещата на върха във Вилнюс въпросът за членството на Украйна стана доминиращ и предизвика разцепление между членовете на Алианса. Великобритания и Франция настояха окончателното изявление да включва думата "покана", за да потвърди, че става дума за политическо препятствие, а не опит за блокиране на бъдещето на страната в НАТО.

Според запознати, подобен инцидент тази година може да изиграе положителна роля за Доналд Тръмп, който често повдига въпроса за значението на Алианса. Поради това Зеленски беше помолен да не „оказва натиск“ върху страните, които биха могли отново да подкрепят ясен график за присъединяването на Украйна.

На украинците ще бъде предложен „мост“ към членството, пакет от мерки за подкрепа, имащи за цел да покажат, че „пътят към членството става по-кратък, докато Украйна се защитава срещу руската агресия“.

Превод и редакция: БЛИЦ