Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов заяви, че основната цел на руската операция "Майдан-3“ е да посее мисли за нелегитимността на украинското правителство в страната, но тази операция се проваля, предава "Украинская правда“.

Според Буданов това е "най-скъпата" операция за руснаците, но вече се проваля, защото украинската страна "знае всичко, което планират".

Буданов отбеляза, че като част от тази операция руснаците са планирали да създадат ситуация, в която да бъде поставена под въпрос легитимността не толкова на президента Володимир Зеленски, колкото на вземането на решения като цяло в Украйна, пише "Фокус".

"След това, в кратък период, когато те разчитат на известен "смут“ в украинското общество и вземане на двойни решения (същото ще се проектира и върху нашата армия), през първата половина на юни да нанесат военно поражение на изток, възползвайки се от това, че в армията трябва да има двойно мнение: кой ни ръководи и чии заповеди изпълняваме и други подобни.

В това е целият смисъл – те са заинтересовани не толкова от смяна на политическото ръководство, колкото от нанасяне на военно поражение“, заяви той по време на конференцията "Украйна. Година 2024".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук