Успехите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в извършването на комбинирани удари срещу руския флот в Черно море повишава усещането за заплахи в Москва до нови висоти. Това се казва в ежедневния доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

"В началото на войната с Украйна през февруари 2022 година Военноморските сили на Русия имаха свобода на маневриране в цялото Черно море, особено в северозападната му акватория.

След успехите на Украйна в прилагането на (методи за нападение – бел.ред.), асиметрични на традиционния флот (различни управляеми ракети и военноморски безпилотни летателни апарати), руският флот многократно беше принуден да преразгледа апетита си за риск“, се казва в доклада на британското разузнаване, пише "Фокус".

Отбелязва се, че Украйна принуждава Русия да повиши възприятието си за заплаха до нови висоти чрез комбинирани шокови атаки, както по суша, така и по море, и да преразположи части на Черноморския флот в източната част на морето.

Министерството на отбраната в Лондон подчертава още, че неотдавнашните успешни украински атаки, включително потапянето на руския ракетен катер "Ивановец“ и  големия десантен кораб "Цезар Куников“, са довели до уволнението на втори командир на руския Черноморски флот от началото на войната.

"Въпреки възможността Русия да удари Украйна с помощта на кораби, очевидно е, че руският план за намаляване на рисковете срещу използването от страна на Украйна на нетрадиционни методи за водене на война в морето не работи“, допълват още от ведомството.

Военните на Лондон също така отбелязат, че на стратегическо ниво подобен украински подход лишава руснаците от възможността да се намесват в работата на транспорта, извършван по морските маршрути.

"След прекратяването на "зърненото споразумение“ благодарение на действията си Украйна получи господство в западната част на Черно море. Това й даде възможност да увеличи износа през едностранно определения хуманитарен коридор и да увеличи обема на доставените стоки до предвоенното ниво, по-голямо от времето на действие на зърненото споразумение“, обобщават от ведомството.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук