Броят на загубите на украинската армия във войната срещу Русия, обявен от президента Володимир Зеленски, коренно се различава от изчисленията на американските официални лица.

Както пише The ​​New York Times, не е било възможно да се предостави независим анализ на това изявление. Според Зеленски Украйна е загубила 31 хиляди военнослужещи, но в САЩ миналото лято тази цифра е била оценена като много по-висока.

По-конкретно, според Вашингтон, тогава около 70 хиляди украинци са били убити и 100-120 хиляди са били ранени. В същото време загубите на руските военни според официални лица са били приблизително два пъти по-големи, пише "Фокус".

Зеленски заяви, че иска да се противопостави на руската пропаганда и други оценки, които поставят загубите на украинските въоръжени сили на много по-високо ниво.

Изявлението му идва в момент, когато американските журналисти съобщават, че украинските войски се оттеглят по голяма част от фронтовата линия и руската армия извършва настъпателни операции на изток и юг.

Преди седмица Руската федерация превзе град Авдеевка, който дълго време оставаше украинска крепост на изток. През последните дни руските войски бавно се придвижват на запад, опитвайки се да се закрепят в района.

Наскоро ръководителят на парламентарната фракция на президентската партия "Слуга на народа“ Давид Арахамия призова Зеленски да разкрие данни за загубите на Украйна във войната, за да разбере обществото, че тези цифри "не са толкова големи, колкото си представят“.

Първо, държавният глава заяви, че загубите сред украинските защитници са пет пъти по-малко от руските. Въпреки това на 25 февруари той все пак обяви, че 31 хиляди украински войници са загинали във войната.

Бившият заместник-министър на отбраната на Украйна Анна Маляр обясни, че една от причините загубите да не се разкриват е безопасността на самите бойци. По-специално, при планирането на операции военните разчитат на данни за броя на боеспособните лица във вражеските части.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук