Американската отбранителна компания AM General предаде на Украйна мобилна самоходна установка Hawkeye на базата на всъдехода Humvee. Това заяви Майк Евънс, програмен директор на Soft Recoil Technologies and Fires Programs по време на симпозиума по боеприпасите на армията на САЩ.

Според Еванс, те са изпратили мобилна самоходна установка в Украйна на 26 април и още на 2 май тя е била на бойното поле. Тренировките на бойците са отнели две седмици и още една седмица за тестване. Изпитанията на Hawkeye се провеждат в реални бойни условия и срещу реални цели.

Арсеналът на AM General включва 105 мм мобилно самоходно оръдие на базата на шаси Humvee. Машината е представена през септември 2022 г. Пълното име е "2-CT Hawkeye Mobile Howitzer System". Създадена е през 2019 г. По същество на Humvee е поставено оръдие M20 с технология за мек откат SRT, така че превозното средство да може да издържи на условия на стрелба.

Характеристиките включват също най-съвременна цифрова система за управление на огъня, както и разгръщане само за 90 секунди от спиране. Скорострелността е 8 изстрела за първите три минути. Максималната далечина на стрелба за конвенционални снаряди е 11,6 км, а за активно-реактивни снаряди – 19,5 км.

Hawkeye е олицетворение на тактиката "стреляй и бягай" за обсипване на противника със снаряди възможно най-бързо и напускане на позиция. Очаква се постоянна маневра, за да се избегне ответен огън.

Превод и редакция: БЛИЦ