Украинските войници са възстановили загубените си позиции северно от Харков и са започнали контраатака в района на Глубокое.

Това се казва в доклад на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от UNIAN.

Появи се информация и за украински контраатаки в и около Волчанск, но въпреки това руснаците са напреднали на фронта северно от Волчанск и постигат успехи в близост до завода за агрегати.

Украински източници предполагат, че Руската федерация е привлякла резерви по "северната ос" на Харковска област. Мащабът на привличането на резервите остава неизвестен.

Източници твърди, че части на руската 155-а отделна пехотна бригада на морската пехота (Тихоокеански флот) действат в близост до Волчанск. ISW наскоро регистрира подразделения на тази бригада в посока Мариинск.

"Ако това е вярно, появата на частите на 155-та ОМСБр край Волчанск може да означава пребазиране от Донецкото направление към Харковското направление с цел укрепване на руската групировка в Харковска област, което може да обясни отчасти и обсъжданията на руските резерви, идващи в района", се казва в доклада на ISW.

Представителят на Харковската група на ВСУ Юрий Повх заяви, че руските окупатори също се опитват да изградят укрепления около завзетите позиции в региона. У

краинският генерален щаб съобщи, че на 12 и 13 юни руските военни са предприели неуспешни сухопътни атаки в района на Глубокое, Волчанск и Тихо.

В същото време рано сутринта в петък, руските окупационни сили отново са атакували Украйна с ракети от стратегически бомбардировачи Ту-95МС. За това са съобщили ВВС на украинските въоръжени сили, цитирани от UNIAN.

Няколко групи крилати ракети се движат от района на Чернигов в посока на района на Киев. Курсът е югозапад. Още една група крилати ракети е открита в района на Чернигов. Те летят към града.

Тази нощ руските сили използват и други оръжия. По-специално, руснаците са изстреляли атакуващи дронове от типа "Шахед" в Украйна.

Военновъздушните сили също съобщиха за използване на балистика. Експлозии се чуха в Запорожие и други украински градове.

Руските войски са обстрелвали Селидово, Донецка област. Това съобщи вечерта на 13 юни ръководителят на Донецката областна държавна администрация Вадим Филашкин.

По думите му в резултат на обстрела са ранени 5 души. Руснаците са нанесли щети на 10 високи сгради, 3 административни сгради и няколко магазина.

На 12 юни руснаците атакуват Кривой Рог. В резултат на коварния удар загинаха 9 души, а други 29 бяха ранени. Сред ранените има 5 деца.