В Русия е създаден специален отряд от спортисти, по-специално участници в турнири по бойни изкуства, за участие във войната срещу Украйна, отрядът е спонсориран от държавни компании. Това са заявили източници на Център за национална съпротива на Украйна, предаде Украинская правда.

Според източници на Център за национална съпротива на Украйна първият заместник-началник на президентската администрация Сергей Кириенко и първият вицепремиер и пратеник на президента на Русия в Далекоизточния федерален окръг Юрий Трутнев са създали отряда "Союз" за участие във войната, в който са включени "най-добрите от най-добрите в своите спортни дисциплини".

Отрядът е сформиран на базата на Руския съюз на бойните изкуства (РСБИ), ръководен от Кириенко и Трутнев, пише "Фокус"

През годината до декември 2023 г. в звеното са постъпили 145 души. 

Съобщава, че в "Союз" са включени носителят на световната купа по киокушинкай (вид бойно изкуство) Виктор Хорн, японският шампион по кикбокс Сергей Плеханов, участвал е и европейският шампион по киокушинкай Сергей Увицки, които беше убит.

Обучението се е провело в руския университет за специални сили в Чечня. 

Според финансови документи, с които разполага УП, през 2022-2023 г. "Росатом" и негови дъщерни компании са прехвърлили 123 милиона рубли на "Союз", "Ощадбанк" – 50 милиона, "Русхидро" – 60 милиона, "Лукойл" – 50 милиона, ВТБ – 25 милиона.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук