Страните партньори на Украйна трябва да премахнат забраната за използване на оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за The Economist.

Както отбелязва изданието, генералните секретари на НАТО обикновено не критикуват политиката на най-голямата и важна страна членка на Алианса - Америка. Но Столтенберг направи точно това: без да назовава директно Съединените щати, той ясно показа за кого говори, уточнява UNIAN.

Времето дойде! Време е съюзниците да помислят дали трябва да премахнат някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжия, които са дарили на Украйна. 

Особено сега, когато се водят много боеве в района на Харков, близо до границата, забраната на Украйна да използва тези оръжия срещу законни военни цели на руска територия прави много трудно за тях да се защитят“, каза генералният секретар.

Столтенберг подчерта, че руснаците ще продължат да атакуват и ще получат определени териториални придобивки в граничната зона, независимо от загубите.

„Трябва да помним какво е това. Това е агресивна война на Русия срещу Украйна. 

Украйна има право да се защитава. И това включва нанасяне на удари по цели на руска територия“, настоява Столтенберг.

В същото време генералният секретар разкритикува неспособността на европейските страни да изпълнят вече поетите задължения за доставки на оръжие.

„Европейските съюзници обещаха милион артилерийски снаряда. Не сме видели да изпълнят обещанията си“, каза той.

Столтенберг призна, че НАТО трябва да избягва пряка конфронтация с Руската федерация. В същото време той вижда разлика между доставките на оръжия и прякото участие във военните действия.

„Ние провеждаме учения, доставяме оръжие, боеприпаси за Украйна, но няма да участваме пряко във военни операции над или в Украйна от територията на НАТО. 

Следователно това е друг въпрос“, подчерта той и добави, че НАТО не планира изпрати войски в Украйна, въпреки публичните изявления на френския президент Макрон.

Западът може да отмени забраната за удари срещу Русия

От момента на първите американски доставки на оръжия в Украйна, Белият дом забрани използването им за атаки на руска територия. Според New York Times обаче консенсусът около политиката се разпада. Сега активните дебати за облекчаване на забраната продължават в президентската администрация.

Показателно е, че тази забрана беше разкритикувана дори от председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, който блокира нова програма за военна помощ на Украйна в продължение на шест месеца. Според него опитът да се контролират усилията на Украйна „на микрониво“ е „не много добра политика“ за САЩ.

Украйна планира контраатака срещу руските войски край Харков

На този фон украинската армия заяви, че планира контраатаки, за да отблъсне руските войски, които са завзели територия в североизточния район на Харков.

Според Bloomberg нахлуването, започнало преди две седмици, е отворило нов фронт и е изчерпало ресурсите на Киев. Но Москва не успя да постигне целта си да създаде буферна зона до 30 километра на украинска територия, каза говорителят на украинския генерален щаб Игор Прохоренко.

Врагът е спрян!“, каза той на брифинг в Киев.

„Русия струпва войски по границата в съседната Сумска област“, каза Прохоренко. 

„Отбраната там е засилена и военните ще избегнат „грешните изчисления“, които позволиха на руснаците да се изсипят в района на Харков по-рано този месец“, каза той.

Война в Украйна - ситуацията в района на Харков

Две седмици след като руските войски преминаха границата, за да отворят нов фронт в района на Харков, офанзивата спря в град Волчанск, на по-малко от 10 километра южно от границата, и в Липци на югозапад. Това съобщи военният командир Александър Сирски. 

Новият фронт на Кремъл принуди Киев да изпрати войници в североизточната част на страната, изчерпвайки резервите, докато Москва засилва офанзивата си на изток.

DeepState, услуга за картографиране, поддържана в сътрудничество с Министерството на отбраната на Украйна, не показа значителен напредък от силите на Кремъл като част от офанзивата в Харков от понеделник. 

Сирски каза, че руското военно командване изпраща резерви в подкрепа на местната офанзива, но без резултат.

„Боевете в източния регион на Донецк се засилиха, докато Кремъл набираше скорост, използвайки предимството си над украинските запаси от боеприпаси и жива сила. Силите на Москва са напреднали близо до стратегически разположения град Часов Яр, който се стремят да превземат „на всяка цена“, каза Сирски.

Превод и редакция: БЛИЦ