Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турската армия фактически е започнала сухопътната операция в сирийския регион Афрен, съобщават турските медии. 

Мястото на следващата операция ще стане друг сирийски регион - Манбиндж, добави турският президент, цитиран от Hurriyet и Anadolu. 

По-рано Ердоган многократно заяви, че Африн трябва да бъде освободен от силите за самоотбрана на сирийските кюрди (YPG), които Турция счита за терористична организация, свързана със забранената Кюрдска работническа партия. Миналата седмица Ердоган обеща, че турските войски ще "откъснат главите на YPG", ако не се предадат.

През последните дни Турция приведе войските си на границата в състояние на повишена бойна готовност и многократно обстреля позиции на YPG на сирийска територия. Имаше информации, че при първия удар по позициите на кюрдите трябва да бъдат унищожени 149 ключови цели. 

Освен това беше съобщено, че Анкара провежда консултации с Москва и Вашингтон за операцията. Вчера медии в Москва информираха, че руските военни съветници са се изтеглили от региона Африн, което било сигнал, че началото на турската сухопътна операция е много близо. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ