Американската компания Zeva Aero представи прототип на летателен апарат с формата на летяща чиния. Създателите смятат, че тяхната разработка ще представлява интерес за военните, съобщава New Atlas.

Апаратът на Zero е изработен под формата на диск с диаметър 2,4 метра. Той тежи 317 килограма и е изработен от въглеродни влакна.

Zero има четири витла с електрическо задвижване, които се захранват от батерия с капацитет 20 киловатчаса. Производителят подчертава, че при серийно производство Zero ще струва около 250 000 долара.

Апаратът на Zeva Aero излита вертикално и по време на полет заема хоризонтално положение. Това дава възможност да се използват неподготвени площадки. Концепцията на електрическия апарат е тествана при летателни изпитания на умалено копие на Zero. Прототипът в реални размери се тества с предпазни кабели.

Производителят твърди, че летящата чиния ще може да лети на разстояние до 80 км с максимална скорост от 257 км в час. Главният изпълнителен директор на Zeva Aero Стивън Тибитс предполага, че Zero ще представлява интерес за военните.

Превод и редакция: БЛИЦ