4 храни, които тялото усвоява рекордно бързо
Този дискомфорт, както и съпътстващите храносмилателни проблеми, се асоциират основно с приема на прекалено мазни храни или такива с много високо съдържание на фибри. И в двата случая храната престоява по-дълго време от обикновено по протежението на стомашно-чревния тракт, т.е. организмът я усвоява много бавно.
На обратния полюс са храни с по-прост състав, чието разграждане започва лесно още под действие на слюнката в устната кухина. Докато достигнат тънките черва, те са вече във вид на смес от много лесно усвоими хранителни вещества, които бързо преминават в кръвния ток. Такива храни не водят до никакъв стомашно-чревен дискомфорт, защото на практика почти никаква част от тях не се задържа достатъчно дълго в червата, за до го провокира.
Ориз
Оризът съдържа предимно прости въглехидрати, които ензимите на слюнката и стомашния сок много бързо разграждат. Все пак, различните типове ориз се разграждат и усвояват с различна скорост. Най-лесноусвоим е белият ориз, при който всички обвивки, които затрудняват разграждането, са премахнати. Интересен факт е, че съставките на всички типове ориз се усвояват най-бързо, когато той е топъл. След като изстине скорбялата – основният въглехидрат в ориза – променя химичната си форма и става по-устойчива на храносмилателните ензими.
Четете още полезни новини на zdrave.to.
Крехко месо
Пилешкото и пуешкото месо без кожа е сред най-богатите на белтъчини храни, които не натоварват по никакъв начин стомаха и червата. Не съдържат почти никакви въглехидрати, а почти цялата им хранителна стойност се дължи на протеините – едновременно лесноусвоими и полезни. Най-удобно за усвояване е печеното или варено пилешко и пуешко месо.
Добре узрели банани
Скорбялата и другите по-сложни въглехидрати в бананите се трансформират в прости и много по-лесно усвоими захари. Проучванията показват, че от 80% в зелените банани, съдържанието на трудната за разграждане и усвояване скорбяла намалява до едва 1% в добре узрелите банани, а с това времето за усвояването им се съкращава неколкократно.
Допълнително улеснение в тази насока идва от разграждането на пектина – полизахарид от типа на фибрите. Неговото разрушаване със зреенето на банана води до омекването му и до повишаванер податливостта му към действието на храносмилателните ензими.
Варени картофи
Варенето е най-успешният метод за подобряване усвояването на нишестето в картофите. То е в пъти по-ефективно от печенето и особено от пърженето. И тук, подобно на ориза, температурата оказва роля върху скоростта на усвояване на продукта. За препдочитане е варените картофи да се консумират топли.
Последвайте ни
0 Коментара: