Нека започнем с това, че няма човек, който да не лъже. Това е нещо всекидневно и нормално. Но ако смятате, че спестяването на истината касае важни неща като верността или съвместното щастие, може би трябва да проверите, пише obekti.bg, позовавайки се на Business Insider. 

За жалост науката не може със сигурност да ви каже дали партньорът ви спи с други хора, но се справя все по-добре, когато трябва да посочи дали някой, особено този до вас – се опитва да ви спести истината.

Ето седем начина да разберете дали вашата половинка не крие нещо важно от вас.

Попитайте приятел

Другите хора – дори непознатите – имат необикновената способност да усещат, когато нещо не е наред в нечия чужда връзка.

Психолози са изследвали този феномен с двойки, който трябвало да нарисуват заедно даден предмет, като единият участник е с вързани очи, а другият трябва да му дава инструкции какво да рисува. Цялото нещо е записано на видео. Преди да започнат учените карат двойките насаме да отговорят на няколко въпроса за връзката си, които включват дали или не, някога са изневерявали на партньора си. 

Изследването сочи, че дори само като гледат двойката да прави нещо, което изисква сътрудничество, външният наблюдател може да открие дали двойката е щастлива и дали е имало изневяра. 

„Хората правят изключително точни преценки за другите в множество ситуации само след кратко наблюдение на поведението им“ – пишат учените. 

Премислете, докато правите нещо друго

Хората по принцип не са добри в преценката на характера – поне съзнателно. Когато им се даде време, за да премислят действията на другия подсъзнателно, те са доста по-добри в различаването на истината от лъжата. 

През 2013 г. екип от психолози събира жури от студенти, които да наблюдават как хората дават показания и да преценят дали те лъжат, или казват истината. Студентите, които са имали време да премислят преди да вземат решение – доколкото са били принудени да мислят за нещо различно от случая, който преценяват – са се справили по-добре с преценката дали човекът отсреща лъже. 

Обърнете внимание на думите, които използва

Психолозите Джеймс У. Пенбейкър и Даян Бери провеждат изследване с програма за анализ на текст. Те откриват някои специфични речеви модели, които помагали да се предвиди дали някой казва истината.

Те открили, че лъжците използват по-рядко следните типове думи: 

Думи в първо лице – аз, мен, моя...
Когнитивни думи – осъзнавам, мисля...


Ексклузивни думи – но, обаче, с изключение на...

И използват по-често следните типове думи:

Думи, натоварени с отрицателни емоции – гняв, враг, омраза...
Глаголи за движение – ходя, движа се, бягам...

Слушайте гласа им

Канадски учени скоро са провели изследване, в което група доброволци слушат по два гласа и оценяват колко привлекателно звучи всеки от тях. След това учените ги карат да преценят колко вероятно е всеки от тях да изневерява в романтична връзка.

Доброволците жени били най-склонни да смятат, че мъжете с по-ниски гласове са склонни да изневеряват. Мъжете предполагат, че жените с по-високи гласове ще изневеряват.

Изследванията показват, че мъжете с повече тестостерон обикновено имат по-дълбоки гласове, а както се оказва, има връзка между по-високите нива на тестостерон и склонността към изневяра. При жените все още не е открита подобна зависимост. 

Обърнете внимание дали прекалява със социалните медии

Прекарва ли партньорът ви повече време в чатене, отколкото в разговори с вас? Скорошни изследвания показват, че хората, които са особено активни в социалните мрежи – Facebook и Twitter – е по-вероятно и да имат конфликти, свързани с тях, и да преживеят „изневяра, раздяла и развод“. 

Бъдете нащрек за внезапни промени в поведението

Ако сте от известно време с партньора си, вероятно знаете как се държи обикновено – какъв тип храни предпочита, как реагира на предизвикателства или изненади, дали е добър слушател и т.н.

Внезапните промени в езика на тялото, от изражения на лицето до речеви модели могат да бъдат алармени сигнали за двулично поведение според изследване на Лилиан Глас, анализатор на поведението. Тя е работила съвместно с ФБР, за да изследва какви са белезите на измамата.

Следете за мълчание, лични нападки или повтаряне на въпроса

Един издайнически знак за лъжата, който посочва Глас, е внезапната неспособност да говориш. Това се случва, защото една от автоматичните реакции на стреса е пресъхването на устата. 

Друг издайнически знак е впускането в лични нападки, вместо отговор на въпроса, който е бил зададен, пишат ветераните от ЦРУ Филип Хюстън, Майкъл Флойд и Сюзън Карнисеро в книгата си Spy the Lie.

А в проучване от 2011 г. професорът по психология от Калифорнийския университет Едуард Гайзелман открива, че хората, които лъжат имат склонност да повтарят въпроса, преди да отговорят „вероятно за да си дадат време да съчинят отговор“.