Може да имате дългогодишен опит в приготвянето на кисело зеле за зимата, но на всеки се е случвало зимнината да се развали. Цаката на киселото зеле се крие в дребен трик и няколко прости правила, с които дори начинаещи ще се справят перфектно. 

Според класическата рецепта на 30 килограма зеле се слага един килограм сол. От зелките се отстраняват най-горните листенца, а в корена се правят разрези на кръст.

Зелето се поставя на четвъртинки и половинки между целите глави в бидона, за да не мърдат. 

Всички ще се влюбят в тази витаминозна бомба от мариновано зеле и цвекло

Бидонът се пълни с вода, така че течността да покрие с два пръста зелките. Отгоре се поставя дървена или пластмасова преса. Някои слагат камък или по-голям буркан с вода върху пресата, но при всички положения водата трябва да достига до ръба на бидона. 

Какво обаче трябва да направите, за да не влезе въздух и зелето да се развали, вижте в jenata.blitz.bg.