Вчерашната храна не е толкова полезна и здравословна, ако просто си я претоплим и я хапнем днес. Колкото по-дълго я съхраняваме някъде без да я консумираме, толкова по-ниско е съдържанието на ценни хранителни вещества.

Понякога обаче храната може да стане буквално смъртоносна, ако я претоплите в микровълновата фурна. Удобният домакински уред може да превърне ястията ви в истинска бомба със закъснител. В момента искаме да ви кажем, че мировълновата може да променя структурата на продуктите на молекулярно ниво.

Тя си взе „Кока-кола” и я изсипа в тигана. После се случи нещо невероятно!

Първоначално молекулите в продуктите се подреждат хаотично. Когато се нагрява в микровълнова фурна магнетрона (основният “нагревателен” елемент) ги изгражда в определен ред. Положително заредените частици се поемат в една посока, отрицателно заредени - в друга.

Когато електронното поле променя посоката си, молекулите се затоплят до 180 градуса. Само за една секунда броят на тези удари достига пет милиона.

Микровълновата енергия предизвиква движение на молекулите, поради което температурата на продукта се повишава. Качеството на храната обаче се променя драстично. Някои продукти даже въобще не трябва да се консумират.

Вижте кои храни не трябва да ядете в йикакъв случай след претопляне в микровълнова на Jenata.blitz.bg