Хей, градинари! Готови ли сте за активен сезон? Зимата бавно си отива, ей сега ще се отърколи и най-късият месец в годината. 

А, за да сме подготвени за дългите слънчеви дни, време е да ходим на пазар. Ще си купуваме семенца и надежда, и обещания за прекрасни цветни и ароматни градини и балкони.

5 цветя, които се засаждат без разсад СПИСЪК

Само след няколко реда ще прочетете кои цветя вече може да се сеят и при какви условия трябва да се гледат, но преди това ще обърнем внимание на няколко правила при подбора на видове и покупката на пакетчета.

  • Първо, ако имате списък с желани растения, придържайте се към него. Импулсивните покупки създават объркване в последствие и доста често остават само добри пожелания. Списъкът ще спести време в магазина, а и пари, защото винаги има нещо, което купуваме в повече.
  • Второ, винаги гледайте срока на годност. Той най-често е изписан на видно място на гърба на пакетчето. Факт е, че дори да е изтекъл, семената ще поникнат, но въпросът е колко.
  • И трето, четете внимателно колко грама или броя семена си купувате. Много е неприятно да си купите евтино пакетче и чак вкъщи да разберете, че то съдържа едва 5-10 броя семена.

Все още е рано да се сее на открито или, ако това се прави, то трябва да се осигури елементарно защитно съоръжение. Концентрираме се върху стандартните условия във всеки дом. А това е перваза на прозореца.

Необичаен начин за засаждане на домати... на терасата в апартамента

За да започнат сеитбите правилно и растенията да се развиват добре, на първо място е важно да работим с качествена обеззаразена смеска, специално пригодена за засяване на семена. 

Фракцията на частиците трябва да е много фина. Такава смеска обикновено е в пъти по-скъпа от масово предлаганите, но и дава гаранции.

Ето какъв разсад да засадите през февруари СПИСЪК

Съдовете също трябва да бъдат почистени, измити, а най-добре и обеззаразени, ако не са нови. Хубаво е да има възможност да се покрият с прозрачен похлупак за задържане на влагата.

Потърсете подробна информация за всеки вид и това какви са изискванията му при сеитба. Има цветя, чийто семена не бива да се покриват, както и такива, които предварително трябва да се накиснат или да се държат в хладилник и т.н.

Но кои семена на растения е добре да засеете още през февруари – ще научите на jenata.blitz.bg