Ако чувствате, че косата ви постоянно седи мазна само няколко часа след измиването й, проблемът може да е свързан с начина, по който я почиствате и оформяте - и решението не е задължително да я миете по-често или да използвате тонове сух шампоан, пише beu.bg.

Обмислете тези често срещани грешки и решенията за тях:

Грешка #1. Не слагате достатъчно шампоан

Методът да мием косата без шампоан може още да е модерен тренд, но това може да е причина кичурите ви да седят лепкави. "Ако не миете изобщо с шампоан косата  може да стане по-мазна", обяснява Седжал Шах, д-р,дерматологичен хирург. "Това се случва, защото естествената мазнина, мъртвите кожни клетки и остатъци се натрупват върху скалпа, утежнявайки косата."

Защо окапва косата

Грешка # 2: Миете с шампоан твърде често.

От друга страна, твърде честото миене на косата също може да бъде причина. "Ако измивате твърде често, кожата на скалпа постоянно  отделя  масла", казва д-р Шах. "Подобно на кожата на други места по тялото, тя ще реагира, като произвежда повече мазнина, за да запълни загубеното количество." Резултатът: Мазна коса, която никога не изглежда да чиста, без значение колко се опитвате да бъде такава.

Д-р Джефри Дж. Милър, лекар -дерматолог, също така съветва да се вземе предвид вашата среда. Например, ако живеете в селски район с чист въздух и ниска влажност, е нормално да миете с шампоан на всеки няколко дни или дори седмицаНо ако сте в голям град или тренирате често, трябва да почиствате косата и скалпа си почти всеки ден.

Грешка # 3: Прилагате неправилно балсама си

Косата ви се нуждае от подхранване, за да бъде поддържана добре, хидратирана и здрава, но определението "прекалено хубаво " може да се приложи тук. "Използването на балсами върху кожата на главата може да добави към естествената мазнина, ако имате мазен скалп, тъй като те съдържат омекотяващи и успокояващи съставки", предупреждава Кристин Крус, фризьор и художник грим. Тя препоръчва почистване на косата с шампоан, изплакване и след това поставяне на  балсама от средата на косата към краищата.

Грешка # 4: Водата, с която изплаквате, е прекалено гореща.

Съжалявам, фенове на горещия душ. "Кожата на скалпа може да стане суха от прекомерно излагане на гореща вода, което води до суха кожа и прекомерна продукция на масла, за да компенсира сухотата", казва д-р Шах. Вместо да правите сауна докато се къпете, се придържайте към средно-топла температура. Всъщност, Круз препоръчва да пуснете студена вода на косата си в края, за блясък, тъй като така се затварят кутикулите. Бонус: По-малко топлина по време на душа е по-добре и за вашата кожа.

Преборете завинаги пърхoта с... ябълков оцет

Грешка # 5: Стайлинг продуктите, които използвате, са твърде тежки.

Продукти като гелове, лакове и масла могат да направят косата ви по-мазна, тъй като те са направени с омекотители като натурални масла, казва Крус. Потърсете леки продукти и обръщайте внимание на начина, по който усещате косата си - ако е твърде хлъзгава или гладка, ги сменете.

Грешка # 6: Изправяте косата си всеки ден.

Лоши новини за любителите на преси: Вашият навик да изправяте косата си може да направи косата ви по-мазна, отколкото бихте искали. "Ако изправите косата си, тя се намира по-близо до скалпа и влиза в контакт с повече мазнина и ще изглежда по-мръсна", обяснява д-р Шах.

Грешка # 7: Уреда за къдрене, пресата и четките за коса, които използвате, са мръсни.

Използването на мръсни фризьорски инструменти има отражение върху скалпа ви. "Ако вашите инструменти за оформяне на коса са мръсни, можете да прехвърлите мазнина и мръсотия върху косата си", казва. Д-р Шах. Проверете указанията на Вашите инструменти и четки за това как най-добре да ги почистите.

Неподозираните рискове за здравето, които крие боядисването на косата

Грешка # 8: Много често решете косата си.

Големият стилистичен мит е, че ресането на косата по 100 пъти на ден я поддържа здрава и красива. В действителност, така тя всъщност може да изглежда по-мазна. "Прекомерното ресане може да стимулира повече производство на мазнина", обяснява д-р Шах. Най-добрият ви залог: Разресвайте косата си отдолу нагоре и я оформете според нуждите, без да прекалявате.

Грешка # 9: Разчиташ твърде много на сух шампоан.

Аз съм голям фен на тези неща, колкото всеки друг, но това не означава, че е здравословно да го използвам пет дни в седмицата. "Можете да използвате сух шампоан, но се уверете, че редовно го измивате, така че да не се натрупва върху скалпа", съветва д-р Шах.